електронен портал за информация и консултация

 

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ са все по-близо до обявяването на независимост от коронавируса, предаде Франс прес.

 

“Преди 245 г. обявихме независимост от един далечен крал. Днес сме по-близо от всякога до това да обявим независимостта си от смъртоносния вирус”, каза той пред военни, лекари и други хора на първа линия в борбата с пандемията в Белия дом.

 

“Взехме надмощие над вируса”, каза Байдън, добавяйки: “Не ме разбирайте погрешно. COVID-19 не е победен. Всички знаем какви мощни варианти се появиха, като “Делта”, варианта”, съобщава БТА.

 

67% от пълнолетните американци или 173 млн. души вече са ваксинирани срещу COVID-19. САЩ за малко не успяха да достигнат поставената от президента Джо Байдън цел за процента ваксинирани хора до Деня на независимостта, съобщи Асошиейтед прес.

 

Байдън искаше 70% от всички възрастни хора в САЩ да са получили поне една доза ваксина до 4 юли. Целта не беше достигната с 3%.

 

Около 58% от пълнолетните американци са напълно ваксинирали, което значи, че са получили две дози от ваксините на “Пфайзер/Бионтех” и “Модерна” или една доза от тази на “Джонсън и Джонсън”.

 

Правителственият координатор по борбата с коронавируса Джеф Зайнц отрече да има загуба на интерес към ваксинацията. “Доверието във ваксината и желаещите да се ваксинират нарастват постоянно с времето, защото хората виждат как техни приятели, роднини и съседи се ваксинират” ефикасно и безопасно, заяви Зайнц пред Си Ен Ен.

 

Средно по около 1 милион души дневно се ваксинират – значително по-малко, отколкото в пика на имунизационната кампания преди няколко месеца, когато дневният брой ваксинирани достигаше над 3 милиона души.

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/07/05/4228741_koronavirusut_po_sveta_zashtitata_ot_covid-19_ne/