електронен портал за информация и консултация

 

Стресът е “болестта” на века, която не прощава на никого. Поставихме кавички, защото стресът не е болест по никакъв начин, а просто бърза реакция на тялото ни към всичко, което се случва с нас в живота ни и във всичките му аспекти. Изпитваш стрес, защото работата изисква от теб много, или защото банката постоянно се обажда да плащаш такси, трябва да заведеш детето си на училище, хората те дразнят прекалено много, или просто се стресираш, докато мислиш за бъдещето.

Многото ежедневните дейности, в комбинация с липсата на време, са един от главните причинители на стрес в днешно време. Можем да се борим с тях с помощта на други дейности, които, вероятно, ще ни донесат така необходимото психическо и физическо равновесие. От сън, през четене, до плуване или дори разучаване на някое казино като  SportingWinза забавление, има много дейности, които могат да ти помогнат в тази битка. Разгледай и другите примери по-долу!

Направи си план за пътуване

Избери дестинацията, за която си мечтал много дълго. Само докато търсиш в интернет дестинации за почивка, ще визуализираш местата, които ще посетиш. Това има силно въздействие върху тялото. Така се отпускаш, мислите ти ще се отклоняват от ежедневната рутина и самият факт, че най-накрая ще се си починеш, далеч от тревогите, освобождава тялото от теглото, натрупано през деня.

Опитай се да спортуваш в природата

Упражненията помагат на тялото да се отърве от хормоните на стреса и да произвежда ендорфини, които са отговорни за благосъстоянието на тялото. Не е нужно да тренираш силово, но трябва поне да се движиш с бързи темпове в продължение на поне половин час, за да накараш тялото ти да работи. Прави това поне веднъж седмично на открито, или пък всеки ден, без да напускаш дома си, като правиш няколко прости, кратки упражнения.

Яж здравословна храна

Въпреки че изглежда като рекламен лозунг, който все по-често се среща във всички медийни канали, доказан факт е че храната играе решаваща роля в правилното функциониране на тялото. В края на краищата, това, което ядем, подхранва човешкото тяло, превръщайки го в горивото, необходимо за нормалното функциониране. Не се придържай към екстравагантни диети, тялото ти само ще ти подскаже коя храна е полезна за него или обратно, какво трябва да се изключи от ежедневната ти диета.

Опитай нещо ново

Може да се регистрираш във фитнес зала близо до дома ти, да се запишеш в шахматен клуб, да научиш някой танц или просто да правиш нещо, което никога преди не си опитвал. Не на последно място, опитай се да отделяш време за четене на книга или гледане на филм, за който си мислил от дълго време. Доказано е, че това помага на тялото бързо да се отърве от стреса и да влезе в благоприятно състояние на релаксация.

Отдели време за семейството и приятелите си

Дори ако не можеш да излезеш в природата, има много забавни дейности, които можеш да правиш у дома и в които можеш да включиш семейството си. Например да играеш с близките си настолни игри, карти, монополи, или всяка друга игра, която е подходяща за няколко играчи. Това е чудесна възможност за комуникация, за укрепване на семейните връзки и приятелствата, и е чудесна възможност да се бориш със стреса и да прекарваш качествено време с близките си.

Почивай си повече

Ако работата ти е стресираща и изисква твърде много от теб, не работи като машина, без да спираш, от време на време прави заслужена почивка, която няма да повлияе на ефективността ти. Изключи за минута компютъра и свали поглед от дисплея на лаптопа. През това кратко време направи няколко упражнения за мускулна релаксация, погледни в далечината и помисли за нещо прекрасно, за което единствено ти знаеш. Ще забележиш, че тази почивка е заредила батериите ти, а оставащото време от работния ден ще тече много по-лесно.

Открий нови техники за релаксация

Приложи нови техники за релаксация, ако си техен фен. Йогата може да ти помогне в това отношение с помощта на дихателни техники, които можеш да научиш в някой курс по йога. Можеш да изпробваш и медитацията — един добър начин да се съсредоточаваш по-лесно.

Ако тези методи не ти допадат, винаги можеш да използваш методи, достъпни на всеки човек, като успокояваща музика например. Ще откриеш, че този прост метод почти мигновено намалява нервността, сърдечната честота се възстановява към нормалното, и постепенно се успокояваш, което се отразява на организма, като се освобождават необходими ендорфини.

Спи повече

Почивката е важен фактор, допринасящ за борбата със стреса. Сънят е начинът на тялото да се бори с безмилостен враг, така че не го пренебрегвай по никакъв начин. Опитай се да си откраднеш няколко часа сън през деня, ако е възможно, и да спиш поне 7 часа всяка нощ. Избягвай безсънните нощи, прекарани в учене, четене, работа, или среднощно гледане на филми. Когато спиш, даваш на тялото си за заслужена почивка и по-лесно можеш да работиш през деня, без да си недоспал.

Откажи пороците

Не търси убежище в пороци като тютюн, алкохол или забранени вещества. Техният еуфоричен ефект бързо преминава, но оставя след себе си последици, които влошават общото състояние на тялото. Но можеш да пиеш кафе в разумни дози, защото е доказано, че в малки количества кофеинът е полезен за организма, особено в борбата със стреса.

Никога обаче не бива да прекаляваш. Отговорността и разумът са фактори, с които можеш да спечелиш борбата със стреса, така че не се колебай да ги приложиш във всички аспекти на живота си.

Заключение

Без съмнение стресът е враг номер едно, с който се сблъскваме в днешно време. Обърни внимание на тялото си, приемай съобщенията, които то ти изпраща, и незабавно предприемай необходимите действия. Чувствай се свободен да спортуваш, да водиш здравословен начин на живот и да включваш семейството си в общи дейности. Приложи горните съвети, сподели ги с близките си и се отърви от стреса. Със сигурност ще успееш!

https://trud.bg/9-nachina-da-se-otarvesh-ot-stresa/