електронен портал за информация и консултация

Въвеждането на машинен вот в България ще премахне невалидните гласове от изборния процес. Това обявиха представители на европейската компания Scytl по време на презентация на машинното гласуване пред депутати и граждански организации в Народното събрание. 

Недействителните гласове традиционно съставляват близо 3% от вота на българските граждани.

На последните избори през май 2013г. сгрешените бюлетини бяха 90 047, на парламентарния вот през 2009г. недействителни бяха 97 387, а през 2005г. за невалидни бяха определени 99 616 гласа.

Най-много сгрешени бюлетини обаче се регистрираха на президентските избори през 2011г. – близо 230 хил. или над 6% от вота. 

„Системата за машинно гласуване не допуска невалиден или сгрешен вот”, уточни Анди Тай, генерален директор на Scytl за Европа. По думите му след като секционните избирателни комисии идентифицират гласоподавателите, ще им издават специални еднократни карти, с които да гласуват.

Самият вот пък ще се осъществява чрез тъчскрийн монитори, а след края на гласуването ще бъде принтирана и хартиена бюлетина. 

„Нейната цел е допълнителна защита на информацията от вота”, поясни Тай. 

Окончателният проект за нов Изборен кодекс ще бъде внесен в парламента през следващата седмица, заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

По думите й в черновата на кодекса са открити някои пропуски при изчисляване на изборните резултати, както и работата на социологическите агенции в избирателните секции…

Парламентарната група на ДПС ще внесе свой проект за нов Изборен кодекс в парламента. От партията вече се обявиха против някои от основните промени в новото изборно законодателство, сред което и въвеждането на машинно гласуване. 

Депутатите от партията се обявиха категорично против създаване на регистър на избирателите, който цели изчистване на „фантомите” от избирателните списъци. 

От движението се обявиха и против преструктурирането на ЦИК в професионална изборна администрация. 

Публикува се по:

http://reporterbg.com/index.php?id=69019