електронен портал за информация и консултация

 

Гърция с невиждан брой новозаразени с COVID-19. Над 21 хиляди за един ден е над два пъти повече от досегашния рекорд в страната. Междувременно там намалиха срока на карантината. По примера на Съединените щати, хората без или с леки симптоми ще се изолират за 5 дни, вместо досегашните 10. Намаляването на срока на карантината първо въведоха американците. За него има две причини. Едната е да се избегне блокаж на икономиката заради огромния брой хора, които трябва да са в изолация след положителна проба или контакти със заразен.

“Искаме да върнем хората на работните им места. Особено тези с ключови професии. За да може обществото да работи нормално. Решението ни е благоразумно. Обмислихме го внимателно”, заяви Антъни Фаучи, главен инфекционист на САЩ.

Втората причина за намаляването на срока на карантината на 5 дни е оценката, че носителите на вируса са най-силно заразни 2 дни преди да се появят симптомите и 3 дни след това. Въпреки новите препоръки, съветите към хората остават същите, с оглед предстоящата новогодишна вечер.

“Ако сте ваксиниран или с трета доза и празнувате у дома, е едно. Но новогодишно парти, с 50-60 човека, чийто статус ви е неизвестен – силно препоръчвам да го пропуснете тази година. Ще има други поводи за тържества”, посочи Фаучи.

https://dariknews.bg/novini/sviat/italiia-nalaga-zadylzhitelna-vaksinaciia-za-horata-nad-50-godini-2296123