електронен портал за информация и консултация

 

Хотелското настаняване зад граница ще ни излезе с между 10 и 30 на сто по-евтино през това лято заради пандемията от COVID-19, съобщиха туроператори за „Монитор“. Проваленият летен сезон през миналата година принуди собствениците на хотели в балканските страни да свалят цените, за да примамят туристи през горещите месеци. За поредна година хитова дестинация за почивка остават южните ни съседки Гърция и Турция, не липсва интерес и към възобновилите се наскоро чартърни програми до по-далечни дестинации.

По думите на Димитър Попов – бивш председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА), все повече туристи търсят и екзотични ваканции до Мексико, Колумбия, Египет или други курорти в Африка. Новите предложения на туроператорите пък включват Сейшелите и остров Мадейра.

„Цената на почивката през това лято ще зависи основно от дестинацията. При част от тях се наблюдава

покачване – обвързаните със самолетен превоз

Разходът за PCR на места също остава – за едно семейство от 4 души той би излязъл колкото четвърт почивка“, коментира туроператорът Любомир Николов.

Според него най-често срещани ще бъдат пътуванията с продължителност 3-4 дни, които обикновено са обвързани с празници или уикенд туризъм. За това допринасят и примамливите цени на самолетните билети, предлагани от нискотарифните превозвачи. Така например двупосочен билет до Загреб в разгара на летния сезон ще ни излезе под стотачка при престой от 4 дни.

Прогнозите на туроператорите сочат, че след „отварянето“ на Европа и отпадането на част от противоепидемичните мерки

подобни кратки пътувания ще зачестят

Тенденциите на пазара обобщават, че зажаднелите за почивка българи все по-често търсят и пакети с повече нощувки – 9 или 12. Оказва се, че изборът на месец, в който да заминем на лятна ваканция, зависи пряко от предпочитаната продължителност на престоя. За по-кратките почивки тя е от началото на юни до първата седмица на юли. Най-много едно- или двуседмични воаяжи извън страната пък са резервирани в периода юли – средата на август.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/covid-19-svali-cenite-na-noshtuvkite-na-balkanite-s-do-30-270215