електронен портал за информация и консултация

Доклад на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс беше приет днес в Народното събрание. От 142-ма гласували 88 народни представители бяха “за”, 46 “против” и осем се въздържаха.

Предстои предложението да бъде разпределено в съответната ресорна комисия. След това ще се дебатира по него в пленарната зала.

Постъпили са около 150 предложения от различни граждански движения и организации, каза председателят на комисията Мая Манолова.

Проектът предвижда Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде професионална и постоянно действаща. Ще могат да се обжалват абсолютно всички актове на комисията и ще бъде създаден Обществен съвет към нея.

С предложените промени се предвижда да се облекчат максимално условията за създаване на партия, ЦИК да води електронен регистър на лицата, които са гласували, и да се въведе машинно гласуване в населените места с над 20 000 избиратели.

Печатането на бюлетини ще е под контрола на Министерството на финансите и ще се осъществява в печатницата на Българска народна банка.

Публикува се по:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2407605