електронен портал за информация и консултация

Тази идея се роди по време на дискусия за всеобщото гласуване. Тя беше организирана от НДСВ, а в нея се включиха ГЕРБ и извънпарламентарните партии и организации – ВМРО, „Национален форум „Обединение“, „Граждански експертен център“ – група в Общинския съвет във Варна, Гражданско движение ДНЕС, Съюз за Пловдив (Дани Кназирева), Гергьовден, Новото време, Български демократичен форум и други.

Валентин Симов от Партия на зелените предложи стимулите за гласуване да са ваучери за храна. Той предложи и матурите тази година да се изтеглят с два дни, за да не съвпаднат с изборите за европейски парламент.

Според Цецка Цачева в ГЕРБ ще настояват изборите да бъдат в работен ден, но ще бъде трудно за предстоящите избори за ЕП, защото това е и времето на абитуриентските балове и зрелостни изпити, в който най-младите гласоподаватели имат други ангажименти.

Тя напомни, че

трябва да се провери дали стимулите за гласуване може да са ваучери, защото някой трябва да го плати и това ще е държавата.

Представителят на ЕНП Емил Василев подчерта, че въвеждането на стимули за всеобщо гласуване, би довело до двойно стимулиране на тези, който продават гласа си.

Обществото ни се измори от санкции и има нужда от стимули, обяви д-р Антония Първанова, председател на НДСВ на дискусия за всеобщото гласуване.

В сряда предстои първото обсъждане на Изборния кодекс в пленарна зала, а до 20 април той трябва да се приеме,

напомни Цецка Цачева. По думите й времето между първо и второ четене няма да е достатъчно, за да бъдат разгледани всички предложения, които биха постъпили през това време.

Още през декември НДСВ започна инициатива за промяна на Изборния кодекс под мотото „Гласуваме всички“.

Целта е провеждането на честни и свободни избори, които да осигурят обективно представителство на обществото в управленските органи. Затова НДСВ предлага да се въведе в Изборния кодекс принципа за „всеобщо гласуване“, като се предвидят стимули за всички гласоподаватели, които упражнят вота си.

Според  д-р Първанова

по-широкото представителство в парламента ще спечели доверието на гражданите, а всеобщото гласуване би спряло и инвестицията на корупционни пари в изборни манипулации.

Ние сме за промяна на Изборния кодекс. Трябва да се върви в посока на стимулиране на избирателната активност на младите хора, посочи Емил Василев от ЕНП, а Петя Ставрева от “Обединени земеделци” е на мнение, че „новият Изборен кодекс няма да пребори сегашното статукво“.

Сред идеите за стимулиране на всеобщото гласуване на НДСВ са въвеждане на данъчни облекчения и облекчения при плащане на административни такси.

Най-универсалният начин за прилагане на стимулите е поименен ваучер, който да служи за заплащане на данъци и такси, а сумата да бъде еднаква за всички български граждани, предложи председателят на НДСВ.

Според д-р Първанова най-добре е изборите за Европейски парламент да се проведат на 22 май, защото ако бъдат в неделя – 25 май, това би провалило честванията за 24 май в училищата, а освен това по време на празничните дни, повечето български граждани предприемат пътувания.

Според социолога проф. Михаил Мирчев целта на кампанията е да се стимулира реална избирателна активност. Ако изборите са в работен ден ще се затрудни изборния туризъм от Турция, посочи той. По думите му в

може да се помисли върху гласуване с универсален подпис, с което ще се стимулират българските граждани в чужбина.

Публикува се по:

http://www.bnews.bg/article-96291