електронен портал за информация и консултация

 

Агенцията за социално подпомагане започва да изплаща от днес еднократната финансова помощ от 120 лева на хората с пенсии от 300 лева и 1 стотинка до 369 лева. Бонусът ще получат 392 000 пенсионери.

Финансовата помощ ще бъде разплатена по банкова сметка или в пощенски клон до 26 април включително.

Водещият критерий за предоставянето на финансовата подкрепа за хранителни продукти е само размера на изплащаната пенсия без значение от вида ѝ, обясни пред БНР Людмил Димитров – главен експерт в социалното министерство. Той допълни, че според текста в закона за държавния бюджет, където е регламентирана помощта, е посочено, че става дума за пенсионери.

„Отчита се размерът на пенсията, сбор от пенсиите и добавките към тях. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лв. месечно, тя няма да се взема предвид при изчисляване на дохода“, обясни Димитров.

НОИ е предоставил на Агенцията за социално подпомагане по служебен път информацията за правоимащите пенсионери. „На хората ще се изплащат тези помощи, там, където получават пенсиите си и по начина, по който те получават пенсията си или по банкова сметка“, каза експертът.

В случай, че някой от гражданите не получи дължимите средства в пощенска станция, от която обикновено взима пенсията си, е необходимо да се обърне към Дирекция „Социално подпомагане“ по местоживеене за уточняване на актуалния му адрес, за да може да бъде включен в списъците в следващ период.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/dojde-dylgo-chakan-den-za-392-000-pensioneri-260566