електронен портал за информация и консултация

 

Eдва 20% от родителите на ученици са попълнили до вчера анкетата, в която се пита дали са съгласни децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест. Приблизително половината от тях са дали съгласие, другата половина – не. “Към момента не можем да вземем адекватно решение дали да предприемем това действие”, заяви директорът на дирекция “Приобщаващо образование” в министерството на образованието Грета Ганчева в ефира на “Нова телевизия”. Тя уточни, че резултатите от анкетата все още не са обобщени.

 

По думите й поне 70% от децата от класа трябва да се тестват, за да се прецени реалната ситуация. Децата, които имат положителен тест, ще се обучават временно дистанционно.

 

“Тестването ще бъде проведено сред желаещите ученици от 1 до 12 клас, на този етап не се предвиждат бързи антигенни тестове за децата в детските градини. То няма да е задължително, а доброволно и със съгласието на родителите на учениците”, каза още тя.

 

По-късно от МОН съобщиха пред “Дневник”, че 14.65% от общия брой анкетирани родители са изразили положително становище за тестване на децата им с антигенни тестове. Процентът на участвалите родители е 76.67 на сто спрямо общия брой деца и ученици в образователните институции, сочат обобщените резултати от проучването.

 

“Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска да получи информация – може да попита за всичко. Ако не иска – пише в декларацията “не” и точка по въпроса. Няма да има никакви последици за него и за ученика” – това обяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на националния щаб за борба с разпространението на COVID-19.

 

Късно снощи МОН отговори на най-честите родителски въпроси след проведена среща между министрите на здравеопазването и образованието и представители на асоциация “Родители”, Националната мрежа за децата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система.

 

Повод за сбирката беше проучването на МОН сред родителите за нагласите им към възможността децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест, което предизвика бурни поляризирани реакции в социалните мрежи. В понеделник родителите получиха анкети с въпроса, а резултатите от тях трябваше да бъдат обобщени от МОН вчера. Много родители обаче се чудеха дали да се съгласят да бъдат тествани децата им, а и бяха оставени без отговор много техни въпроси.

Видка Атанасова

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/02/11/4173519_polovinata_ot_otgovrilite_na_anketata_roditeli_sa_za/