електронен портал за информация и консултация

 

Европейската комисия предлага 2 млрд. евро от Европейския механизъм за мир (ЕММ) да бъдат похарчени за купуване на артилерийски снаряди за Украйна и за попълване на запасите на държавите, които дадат от своите амуниции на Киев.

 

Това съобщи върховният представител за външната политика и политиката за сигурност на ЕС Жозеп Борел след срещата на министрите на отбраната от съюза в Стокхолм в сряда.

 

Сумата съвпада с увеличението на ЕММ, което страните членки гласуваха през декември. Фондът се попълва от страните от ЕС и се харчи за възстановяването на техните разходи по осигуряването на оръжие и боеприпаси за Украйна и др. държави.

 

Борел съобщи, че е представил пред министрите план за осигуряване на нуждите на Украйна от боеприпаси, които предвижда 1 млрд. евро от фонда да се разпределят между държавите, които дадат от своите запаси снаряди на Украйна, още 1 млрд. евро ще се заделят за обществена поръчка за попълване на запасите на държавите, дали от своето въоръжение. Проектът за такава поръчка вече е изготвен от Европейската агенция по отбраната (ЕАО), каза Борел, добавяйки, че тя може да бъде изпълнена бързо от 15-те европейски фирми, които произвеждат такива боеприпаси, и ще доведе до понижаване на цените заради количеството.

 

ЕС търси снаряди както по натовския стандарт от 155 мм, така и от съветския – от 152 мм, с каквито разполагат основно бившите соц страни, въоръжени със съветски модели оръжие.

 

“Страните членки биха били по-готови да бръкнат в запасите си, ако имат гаранции, че ще могат да си ги възстановят”, заяви Борел.

Той обясни, че тъй като войната в Украйна се е превърнала в позиционна нуждите от снаряди за артилерията рязко са нараснали и ЕС трябва да осигурява “повече, но по-бързо” амуниции.

 

От началото на войната ЕММ е възстановил на страните членки пари за доставката на Украйна на боеприпаси за артилерията за 450 млн. евро.

 

Той каза, че има общо съгласие за обявяването на поръчката, но “все още има висящи въпроси, които трябва да се обсъдят в детайли”.

 

Върховният представител изрази надежда предложението да бъде одобрено на 20 март, когато в Брюксел се събират външните и министрите на отбраната от ЕС.

“Всички са съгласни за спешността, защото всички са съгласни с целта – да се подкрепи Украйна”, заяви Жозеп Борел след края на срещата, която имаше неформален характер и затова на нея не бяха взети решения.

България беше представена в Стокхолм от министъра на отбраната Димитър Стоянов. В съобщение на сайта на министерството се казва, че той е подкрепил проекта на европейската отбранителна агенция за обществената поръчка за боеприпаси.

 

“Пектът за боеприпаси на ЕАО е особено подходящ за осигуряване на необходимите боеприпаси на Украйна и ние го подкрепяме”, заявил министърът, цитиран от пресслужбата си.

Стоянов изтъкнал, че “ние работим успешно с Украйна на двустранна основа и всяко украинско искане се оценява внимателно, в съответствие с нашите възможности”.

 

Министърът посочил като примери доставката на оръжие след решението на Народното събрание през декември, както и участието на София в обучението на украински войници в рамките на европейската тренировъчна мисия.

 

В сряда Борел съобщи, че до края на март по линия на мисията ще бъдат обучени 11 хил. украински военни, а до края на годината се планира броят им да надхвърли 30 хил.

https://www.dnevnik.bg/evropa/2023/03/08/4458016_es_se_gotvi_da_poharchi_2_mlrd_evro_za_artileriiski/?ref=article-embed