електронен портал за информация и консултация

 

ЕВН, която доставя ток на Югоизточна България, е внесла предложение в ДКЕВР за поскъпване на тока от 1 октомври със средно 17.9 на сто, съобщиха от компанията. Изчислението е направено като цените са разходно ориентирани, избегнати са скрити дефицити в системата, покриват се реалните оперативни, технологични и балансиращи разходи.

От това увеличение 7.2% ще отидат директно в Националната електрическа компания (НЕК), а за дружествата на ЕВН ще останат реално 10.7%.

“Това е така, защото внесените от електроразпределителното дружество заявления коригират една от грешките на последното ценово решение на ДКЕВР. С него регулаторът определи изкуствено ниска цена от 30 лв./мВтч на енергията, която ЕВН купува от НЕК за покриване на технологичния разход по своята мрежа”, посочват от компанията.

От там допълват, че основният им стремеж е възобновяването на нормалния темп на инвестиране в мрежата и клиентско обслужване. Този темп беше преустановен от ДКЕВР в последните години не само за ЕВН България, но и за всички компании, формиращи крайни цени за клиентите в България, допълват от дружеството.

Ако предложението бъде одобрено, дневният ток в Югоизточна България ще струва 0.18205 лв./кВтч, а нощният – 0.11244 лв./кВтч без ДДС.

Преди седмица министърът на икономиката и енергетиката обяви, че за да се компенсира дефицита в енергетиката, се налага токът да бъде увеличен с 50 на сто в рамките на следващите няколко години.

Опитът от последните 25 години в България показва, че спирането на инвестиции неизбежно води до по-големи разходи в бъдеще, посочват още от ЕВН.

Оттам припомнят, че в периода 1989 – 2005 г. инвестициите в електроразпределителната мрежа в Югоизточна България са били на санитарния минимум, а с приватизацията на дружеството през 2005 г. е поет ангажимент те да се наваксат в период от 35 години.

“Като резултат до момента компанията е инвестирала всички средства, получени през цените, обратно в сигурност на мрежата и в подобряване на клиентското обслужване. Единственото изключение е 2010 г., когато с изричното настояване на тогавашния съакционер Република България беше изплатен дивидент”, посочват от ЕВН.

Така до 2014 г. по информация на дружеството общите му инвестиции в енергийна инфраструктура и услуги са над 1.2 млрд. лв. По този начин са подменени и ремонтирани 17 хил. км от общо 60 хил. км мрежа и да се построят над 2000 нови трафопоста и възлови станции и да се подменят 1.5 млн. електромери.

От приватизацията досега компанията успя да намали технологичния си разход от близо 20% до 10.8%, което доведе до 665 GWh спестена енергия годишно, допълват от там.

От дружеството коментират, че недалновидната политика на ДКЕВР за непрекъснато и икономически необосновано потискане средствата, необходими за развитие на мрежата, е принудило ЕВН на два пъти за последните 10 години да използва привлечен капитал.

“Целта беше да се продължат инвестициите въпреки намалените от ДКЕВР средства. Практиката обаче показва, че ползването на кредити може да бъде само временно решение, до което не може да се прибягва при всяко ценово решение на ДКЕВР.

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/09/02/2372999_evn_predlaga_poskupvane_na_toka_sus_179_ot_1_oktomvri/?ref=substory