електронен портал за информация и консултация

 

„Премиер“ на Европа може да стане дипломат №1 на Рим Антонио Таяни

Следващият председател на Европейската комисия няма да е пак Урсула фон дер Лайен, а най-вероятно удобен за десницата на Стария континент и достатъчно популярен кандидат като например сегашният италиански министър на външните работи и бивш шеф на Европарламента Антонио Таяни.

До този извод стигнаха не един и двама политически наблюдатели в Париж и Рим след като във вторник лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер направи на пух и прах сънародничката си. „Повече демокрация за Европа означава да можем да избираме кандидат или кандидатка със стойностно съдържание и с нови идеи, като това се отнася за кметовете, за членовете на правителствата и особено за председателството на Европейската комисия“, заяви Вебер в Европарламента, визирайки „премиерката“ на 27-те. „Това е брутална атака срещу Урсула фон дер Лайен, която е инициирана с цел реализиране на конкретния план на водача на народняците да не й бъде връчен втори мандат и мястото й да бъде заето от техен човек, който да е близък и до консерваторите“, коментира пред журналисти изявлението на Вебер водачката на групата на социалистите в ЕП – испанката Ираче Гарсия Перес.  

В пленарната зала Вебер отново припомнил старата си теза, че Фон дер Лайен не е избрана с истинска демократична процедура, а на практика била „назначена“ в резултат на споразумение между националните правителства без да се вземат предвид имената на най-достойните за поста народни избраници. 

Но има и нещо друго, което според анализаторите карало Вебер да бърза с атаките си срещу Фон дер Лайен – вероятността председателката на ЕК в момента да бъде избрана през следващите месеци да ръководи НАТО. А ако това се случи, то началническото кресло в ЕК ще бъде заето от най-старшият изпълнителен вицепрезидент – холандският социалист Франс Тимерманс. Възможност, която не е приемлива за Вебер. Ето защо той искал да парира евентуален възход на левицата, съюзявайки се с консерваторите. Като след вота през май догодина те щели заедно да издигнат кандидатурата за шеф на ЕК на Антонио Таяни. 

https://trud.bg/%D1%83%D1%80%D1%81%D1%83%D0%BB%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D1%80-%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%82/