електронен портал за информация и консултация

 

Две нови национални програми за българските училища в чужбина обявиха от Министерството на образованието и науката на заседание на Комисията по политиките за българите извън страната, на което беше разгледан бюджетът, внесен от правителството.

Програмата “Неразказаните истории на българите“ е свързана с извънкласните дейности на българските неделни училища зад граница и оживяването на родовата им памет, включително търсене на български следи в чуждите държави. За нея е предвидено финансиране в размер на 500 000 лв.

Другата нова програма – “България – образователни маршрути“ – е свързана с възможността децата и учителите от българските неделни училища да могат да дойдат в България, а след като стъпят на българска земя, да могат да изберат своите маршрути и обекти, свързани с родната природа, история, археология, занаяти, фолклор, така че да могат да придобият знания за България. За тази програма са предвидени близо 14,5 млн. лв., уточни служебният министър на образованието Сашо Пенов.

 

Средствата за вече действащата програма “Роден език и култура зад граница“ са завишени с 800 000 лева, стана ясно още на заседанието на комисията.

Министърът на външните работи Иван Кондов информира народните представители, че в бюджета за 2023 година са предвидени 800 000 лева, които ще бъдат изцяло за работа с българската общност в Северна Македония.

Снимка: архив

BNR.BNR_2023-SCHOOL-