електронен портал за информация и консултация

 

Фирми търговци може да се включат на пазара на топлинна енергия от догодина. Това съобщи пред “Труд” зам.-председателят на парламентарната енергийна комисия Явор Куюмджиев.

“Надяваме се да въведем промени в начина, по който се регулира топлоснабдяването още от този отоплителен сезон, за да има по-голяма справедливост в сметките на хората”, обясни Куюмджиев.

Той допълни, че освен варианта да бъдат включени и търговци на топлинна енергия, които да се конкурират помежду си за клиентите, се обмисля идеята абонатите вече да сключват договори с топлофикациите, а не с топлинните счетоводители.

Освен това се обмисля и въвеждане на уреди с дистанционен отчет, както и на умни системи за управление на качеството. “Целта ни не е да рекетираме дружествата. Искаме абонатите да са убедени в стойността на фактурите си”, каза още депутатът.

До 366 лева аванта за съседите

С между 210 и 366 лева са кредитирали некоректните си съседи съвестните платци на топлофикация в двата най-големи града в страната, показа проверка на “Труд”. Според данните на “Топлофикация София” 49,03% от клиентите на компанията имат да доплащат суми след изравнителните сметки.

Други 49,76% имат да получават обратно пари. Подобно е съотношението и във втората по големина топлофикация в страната – в Пловдив. Там 11 178 клиенти имат отрицателни изравнителни сметки, т.е. те имат суми за получаване, а 11 421 клиенти имат положителни изравнителни сметки, т.е. да доплащат.

На практика това означава, че половината са плащали повече, а другата половина по-малко. Близки са и сумите, които трябва да бъдат върнати и доплатени.

Според статистиката на топлинните счетоводители изминалият отоплителен сезон е струвал на абонатите в София и Пловдив средно 732 лева. 421 лева от тях са платени за парно, останалите – за топла вода.

При положение че половината клиенти на дружеството са плащали поне наполовина по-малко от необходимото, то тогава другата половина са плащали двойно. Така при тези, които са били кредитирани на практика от съседите си, сметките са били от порядъка на 210 до 366 лв.

Едва 3990 са абонатите на столичната топлофикация, които нямат нито да доплащат, нито да получават пари. Това са около 1% от всички клиенти на дружеството.

В момента законът за енергетиката и общите условия на топлофикациите в страната позволяват всеки абонат да заяви колко точно топла вода ползва през годината, независимо какво е показала последната му изравнителна сметка.

Нужно е само на бележката му да се е подписал домоуправителят или упълномощеното лице за работа с топлинните счетоводители, както и двама от съседите му. Според стастистиката на топлинните счетоводители до момента около 50 на сто от клиентите променят своите показания. В повечето случаи именно те се оказват некоректни.

Затова и най-големи суми за доплащане имат абонатите, които през целия отоплителен сезон са заявили нулево ползване на топла вода. През зимния сезон те са плащали единствено частта за сградна инсталация.

Източник:в. “Труд”

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=97431