електронен портал за информация и консултация

 

ГЕРБ е внесъл в парламента проект за промени на Закона за енергетиката, които трябва да намалят риска от ново поскъпване на тока, пише „Преса”, като се позовава на източници от парламентарната група на партията.

 

Промените предвиждат по-малко пари за топлофикациите и спиране на субсидията от нови зелени централи. Предвидено е и създаването на Държавна борса за електроенергия.

 

В същото време пред НЕК и ресорното министерство е поставена задачата да се намерят резерви, за да няма ново поскъпване на тока през 2015 година.

 

Друго предложение предвижда ревизорите от Агенцията за държавна финансова инспекция да получат широки права за проверка на разходите на частните компании в енергетиката, които получават субсидирани цени.

 

В тази група влизат топлофикациите и всички ВЕИ централи. Ревизорите ще имат достъп до цялата документация с финансово-стопанска информация. Докладите им ще отиват в Министерството на енергетиката и в ДКЕВР.

 

Глоби от 5000 до 100 000 лева ще бъдат налагани на фирмите, подавали невярна информация. При повторно нарушение санкцията ще се умножава по три. 

 

Бъдещата борса за електроенергия няма да бъде просто платформа за търговия, където ще се срещат купувачи и продавачи, а ще участва в търговията като купувач и продавач. Този модел вече действа в Румъния.

 

Новите мощности, които ще влязат в експлоатация след приемането на промените няма да получават субсидирани цени за изкупуване на електроенергията им.Ще се орежат и парите за топлофикациите, които сега получават много високи цени за произведената електроенергия.

 

Една от най-важните промени е да се даде право на ДКЕВР не само да определя цените за тока, но и количеството електроенергия, което да се изкупува от държавата.

http://pik.bg/%D0%B3%D0%BE