електронен портал за информация и консултация

Мажоритарният вот няма никакви недостатъци от гледна точка на избирателя. Това е естествена, проверена и перфектна система. Защо държа на вота в 2 тура? Защото у нас поне 30 партии вземат проценти.

Ако вотът е в 1 тур и първият печели, той може да има само 20 на сто. Това не е никакво мнозинство. Видяхме тази аномалия в абсурдния хибрид през 2009 г…

Е, защо сега сте възложили точно същото под формата на т. нар. „немска система”? Пак мажоритарен вот в 1 тур в съчетание с партийни листи – гарантирано отровна комбинация!

Вие на другата планета може много да си я харесвате, но избирателят ще се вбеси. Сложността й е най-малкият проблем…

Така е и при партийните листи с преференции. Тази система също се предлага тук, но май не ви харесва. Много добре знаете, че тя ще предизвика остри вътрешнопартийни скандали.

Пак казвам, погледнете с очите на избирателя. Какво ми дава преференциалният вот? Пак ми спускат партийни листи, поне 30 списъка с по 10 имена, защо изобщо да се ровя из тях, без да ми плащат?

Да речем, че моята партия влезе с 5 на сто и излъчи за депутат в моя район Иван Иванов, тъй като са го маркирали 5 на сто от тези 5 на сто. Това прави 0.025, 25 хилядни от избирателите в моя голям район.

Ако, да речем, гласувалите са 60 000, това са точно 150 човека. Купуват се с парите от закуска. Защо да избираме депутат с 25 хилядни от вота, когато можем да си го изберем с 51 на сто

Публикува се се по:

http://temadaily.bg/publication/11860