електронен портал за информация и консултация

 

 

В края на 2023 година в България се състояха (нови) избори. Местни избори. Редовни избори.

 

Контекст

 

Това не бяха поредните предсрочни парламентарни избори. Практика, позната ни от предходни години. Когато политическите субекти в парламента не съумяваха да излъчат редовен кабинет. На местните избори се решават местни проблеми: градоустройство, инвестиции, развитие на микрорайони или благоустройство на квартали.

 

Ситуация

 

Въпрос вероятно на пропаганда, флуидна или по-дръзка, е да се говори за глобални проблеми именно на местни избори, а не на парламентарни.

 

И това е – и така, и не е така. Просто защото ситуацията в света в този момент е не само тревожна, но и драматична.

 

В този момент в света се водят (реално) две войни – в Украйна и в Израел.

 

Предизвикателства

 

Местните избори са известно предизвикателство пред политическите субекти (партии и коалиции). Много повече за управляващите, отколкото за опозицията.

 

В България в този момент управляващите, по техни интерпретации, са не-коалиция или сглобка(?): управляват коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС.

 

Има реално мнозинство в парламента, включващо първите две политически сили ( коалиции) по резултатите от изборите, но то не е скрепено със споразумение.

 

Най-голямо предизвикателство местните избори бяха за ПП-ДБ, коалиция, която досега се е представяла само на парламентарни избори, но не и на местни.

 

Решения

 

В 12 без 1 след интерпретиран скандал с поведение на зам.-министър, и с информация на ДАНС, по темата, ЦИК взе решение да не се използват машини на изборите.

 

В 12 без 1 преди балотажа, ЦИК взе решение да се използват машини.

 

Изглежда смислено да маркираме, че близо 550 000 бяха недействителните бюлетини в изборите на 29 октомври.

 

Резултати

 

Изборите преминаха в спокойна, но предпоставяща известен драматизъм  ситуация. Не възникна супер напрегната ситуация, която да води към яростен разнобой в интерпретации на политически субекти.

 

Очаквано се получи пъстра картина на избрани общински съветници. Това вещае сложно съставяне на мнозинства в съветите на много места.

 

С изключение на Бургас, в най-големите градове се стигна до балотаж при избора на кмет. ГЕРБ пак регистрираха резултат на първа политическа сила и значимо предимство в избрани кметове на областни центрове.

 

Особености

 

ГЕРБ съхраниха лидерска позиция в Бургас, Пловдив, Велико Търново, с успех на новия стар кмет на изборите, но отстъпиха кметското място в София и Варна.

 

Почти всички водещи политически субекти бяха по-скоро доволни от резултатите на балотажа за кметове. ПП-ДП спечелиха кметски места в София, Варна и Благоевград, БСП – в Русе, Шумен, Силистра, ДПС взе много мандати на съветници.

 

Според наблюдатели и експерти сътресения в политическия ландшафт на изхода от балотажа можеше да се получат, ако ПП-ДП нямаха избрани кметове в големи центрове.

 

Особено интересна и оспорвана бе битката за кметското място в столицата. На балотажа се изправиха Васил Терзиев, кандидат на ПП-ДП и Ваня Григорова, синдикален експерт  на КТ „Подкрепа“, издигната от коалиция, в основата на която бяха БСП и Левицата.

 

В национален ефир социолози маркираха пре-разпределението на гласовете…при симпатизантите на ГЕРБ на балотажа: 56% за Григорова, 38% за Терзиев, 16% – „не подкрепям никого“.

 

В крайна сметка Терзиев спечели мандата с 48,6% срещу 46,8% за Григорова при 4,5 % „не подкрепям никого“…По резултати от паралелно преброяване, с 1,3% след официално преброяване на бюлетините.

 

В крайна сметка

 

В кампанията стана ясно, че проблемите на много места (в големите градове) са сходни: слагане край на темата „ремонт на ремонта“, акцент за привличане на нови инвестиции, преодоляване на различието между център и периферия в компонента благоприятна среда за живеене…

 

Избирателната активност остана малко над 43%-44%. Твърде ниска за много от изследователите, приемлива – за някои социолози.

 

Димитър Карарусинов

 

http://www.rodinabg.net/?action=news&id=8773