електронен портал за информация и консултация


Сертификатите за Covid-19 скоро ще станат задължително условие за достъп до най-различни обществени места на закрит - от кина и ресторанти, до молове и фитнеси. 

Както в България, така и в ЕС, сертификатите са в три различни типа: 

- за ваксинация

- за преболедуване 

- за проведено изследване. 

За децата под 18-годишна възраст не се изисква предоставянето на такъв документ. Първоначалната идея на МЗ беше долната граница да е до 12 г., но тя беше увеличена до 18 г. в официалната заповед на Стойчо Кацаров. 

Сертификатът за ваксинация няма краен срок на валидност, за разлика от останалите варианти. Този принцип може да се коригира от ЕК в бъдеще, ако бъдат получени нови научни доказателства за продължителността на защитата.

Ваксинирането е безплатно, предпазва от тежко протичане на заболяването, вече има данни, че помага за защита не само на индивидуално, но и на колективно ниво, и осигурява най-дългата продължителност за ползване на Covid-сертификата, признат в България. 

Документът за имунизация се създава в електронния регистър и се предоставя по искане на пациента от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Вторият тип сертификат за преболедуване се издава само на граждани, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Covid-19. Този документ ще е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен PCR-тест на съответния човек (т.е. може да се ползва до 6 месеца след потвърденото заболяване). 

Специфичните условия за сертификата за преболедуване засега го правят недостъпен за хората, които са прекарали болестта (или подозират, че са я прекарали), но така и не са се изследвали в лаборатория. Според последните уверения на Стойчо Кацаров – все пак ще се разреши издаването на сертификат за преболедуване за хората, които са дали позитивен бърз антигенен тест

Кръвни тестове за антитела, които са достъпни по аптеките, не се признават от здравните власти като доказателство за това, че човек се е срещал със SARS-Cov2.  

“Te не са достатъчно достоверни, не се признават никъде в ЕС като документ, който да удостоверява, че си се срещал с даденото заболяване, затова не могат да бъдат приети у нас. Те не са сигурен показател, специфичността им не е достатъчна, за да бъде гаранция, че сте се срещали с вируса”, каза здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция на 19 октомври.

Третият тип сертификат – за еднократно проведено изследване - показва актуален резултат от PCR или антигенен тест за Covid-19, като от 21 октомври ще се приема като документ за свободен достъп до заведения, магазини и спортни центрове. 

Сертификатът за изследване има най-къс срок на валидност – до 72 ч. от датата на вземане на проба за PCR-тест и до 48 ч. от датата за вземане на проба при антигенните тестове. Мобилните пунктове за бързи тестове бяха въведени още преди няколко дни пред няколко столични заведения, които събираха такса за провеждането им.

Всеки от утвърдените сертификати съдържат QR-код, чрез който може да се проверява валидността им. 

Дигиталните им версии могат да се получат през сайта на Националната здравно-информационна система.  

Сертификатите за Covid-19 могат да се представят на хартиен носител или в електронния им вариант. Вече има различни и удобни app-ове за съхраняването им – от българския Cardbox, до чуждестранни приложения за мобилни портфейли като Green Pass Wallet, Yourwallet, Stocard и др. 

https://boulevardbulgaria.bg/articles/kakvo-e-zeleniyat-covid-sertifikat-i-kak-mozhem-da-go-poluchim