електронен портал за информация и консултация

Всяка година в градовете, където има топлофикации, настъпва “денят на страшния съд”

Всяка година в градовете, където има топлофикации, настъпва “денят на страшния съд”, тоест времето за изравнителна сметка.

Тогава топлинните счетоводители и топлофикациите правят проверка на всички абонати и установяват колко от тях са плащали повече и колко по-малко.

И въпреки че тази практика продължава вече повече от десет години, все още има неща, които потребителите не знаят за своите фактури.

1. Изравнителната сметка се прибавя към най-старата фактура. Обикновено топлинните счетоводители правят годишния отчет през пролетта на съответната година, веднага след края на отоплителния сезон. Снетите данни се обработват и се разпращат към потребителите обикновено през юли.

Те от своя страна разполагат с един месец, за да обжалват данните. След изтичане на срока дружествата за дялово разпределение изпращат данните към топлофикация и тя ги прибавя към сметките на потребителите. Въпреки че те се появяват във фактурата през август, всъщност се прибавят към най-старата сметка, която съответният абонат има да плаща.

2. Върху изравнителните сметки няма лихви. Топлофикациите начисляват лихви само върху месечните сметки на потребителите. Ако сте получили фактура, в която пише, че дължите лихва, то тя е върху ваше старо задължение. Правилото важи, незавсимо от това колко време се бавите с плащането на изравнителната сметка.

3. Не са точни до 5 октомври. На 5 октомври всяка година изтича срокът, в който абонатите на съответната топлофикация могат да пуснат представители на топлинните счетоводители за отчет на уредите. Така че ако във вашия блок има хора, които все още не са отчетени, то това означава, че и изравнителната ви сметка не е коректна. Чак след като изтече срокът за пълно отчитане, може да се каже, че отчетеното е вярно.

4. Сградната инсталация трябва да бъде до 30% от сметката ви за парно. В сгради, в които сумата за сградна инсталация е по-голяма от 30 на сто от сметката, има нещо нередно. Вариантите са два – или голяма част от абонатите в блока са се отказали от парно, или част от тях не казват истината за потреблението си.

5. Топлофикацията е длъжна да ви уведоми, ако 50% от абонатите в блока са се отказали от услугите. Когато повече от половината от потребителите в блока са се отказали от парно, сметките стават неизгодни, показват изчисленията на топлофикациите. Ето защо те са длъжни да ви уведомят за подобна ситуация и вие да прецените дали искате да получавате все още услугата им, или да обмислите друг вариант за отопление.

6. Ако имате да получавате пари след изравнителната сметка, всъщност си вземате парите от съседите. (виж по-долу)

7. Обжалването на сметка не ни освобождава от плащането. Абонатите могат да обжалват всяка сметка за парното до 45 дни след периода, в която тя е начислена. Междувременно обаче продължава да тече 30-дневният период за нейното погасяване. След това се натрупват лихви.

8. Уредите на радиаторите не са топломери, а устройства за дялово разпределение. Топломери имат само онези жилища, които имат хоризонтална система на топлоснабдяване. Тези абонати не трябва да плащат за сградна инсталация.

Източник:в. “Труд”

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=97431