електронен портал за информация и консултация

 

Някои жени може да изглеждат още така, сякаш за бременни, други може да имат пигментация на кожата, трети да усещат болки в гърба

 

ървите няколко месеца след раждането са период на възстановяване за жената. При всяка дама промените са различни, както и периодът на възстановяване.

Те зависят от редица фактори, така че наистина са нещо строго индивидуално. Някои жени може да изглеждат още така, сякаш за бременни, други може да имат пигментация на кожата, трети да усещат болки в гърба. Тук ще представим някои от по-често срещаните.

Защо все още изглеждам бременна?

Жените не би следвало да очакват телата им да се върнат към тялото си отпреди бременността скоро след раждането. Но някои жени са изненадани, че коремите им все още изглеждат като бременни в 23 г.с. около месец след раждането.

Това е така, защото утробата (матката), която се е разширявала бавно по време на бременността, за да направи място за вашето растящо бебе, се нуждае от време, за да се върне към нормалния си размер.

Допълнителната течност, натрупана в тялото ви по време на бременност, също постепенно ще намалее, което ще помогне за намаляване на подуването.

Това може да не притеснява някои жени, но други споделят, че са имали негативни чувства към телата си след раждането. Може да почувствате “социален натиск” да изглеждате така, сякаш никога не сте имали бебе, но реалността е, че за повечето жени телата ще се променят след раждането. Опитайте се да не се сравнявате с никой друг, защото всеки е различен. 

Диастаза

Най-общо става дума за състоянието, при което двата мускула, които минават по средата на корема ви, се разделят по време на бременност. Степента на разделяне може да варира.

Това се случва, защото растящата ви утроба (матка) раздалечава мускулите. Мускулите обикновено се връщат към нормалното си състояние до към 8 седмици след раждането. Ако празнината все още е очевидна в този момент, свържете се с вашия личен лекар, тъй като това може да причини проблеми с гърба. Той може да ви насочи към физиотерапевт.

Пигментация на кожата

Може да сте забелязали някои по-тъмни петна по кожата си, докато сте били бременна. Пигментацията на кожата (мелазма) може да се дължи на хормонални промени. 
Пигментацията на кожата, свързана с бременността, обикновено изчезва от само себе си в рамките на една година. Може да помогне използването на слънцезащитен крем с висок фактор, за да се избегне излагането на слънце, което понякога може да влоши ситуацията.

Болка в гърба

Много жени получават болки в гърба по време на бременност и след това. Това е така, защото връзките се разхлабват и разтягат, за да подготвят тялото ви за раждане и да поемат растящото бебе, което натоварва ставите ви и причинява болки в гърба. Освен това естествената извивка на гръбнака ви се увеличава, защото се опитва да се справи с допълнителното тегло на изпъкналостта на вашето коремче, което може да причини болка.
Болката в гърба може да продължи известно време след раждането. Някои изследвания показват, че следродилната болка в гърба трябва да намалее след около 6 месеца, въпреки че при някои може да е дълготрайна. 

Практически съвети за облекчаване на болки в гърба:

  • Докато кърмите бебето си, седнете с добре поддържан и изправен гръб. Поставете малка възглавница зад кръста си, за да поддържате долната част на гърба. 
  • Коленичете или клякайте (не огъвайте гърба си), за да изпълнявате задачи, които са близо до пода, като например събиране на играчки или къпане на вашето бебе.
  • Сменяйте пелената на повдигната повърхност. Можете да коленичите на пода до диван или легло. 
  • Дръжте гърба си изправен и свийте коленете си при повдигане.
  • Дръжте гърба си изправен, когато бутате количката. Или носете бебето си в добре прилягащ слинг.

Разширени вени

Те могат да бъдат сини или тъмно лилави и често са бучки, изпъкнали или усукани на вид. Може да сте забелязали, че сте се сдобили с разширени вени по време на бременността, но повечето жени установяват, че те се подобряват много след раждането на бебето им.

Има обаче други неща, които причиняват разширени вени, като например генетиката (ако разширените вени се срещат във вашето семейство), наднорменото тегло. Говорете с личен лекар, ако причиняват болка, дискомфорт или дразнене.

Стрии

Ако стрии са се появили по кожата ви по време на бременност, те рядко ще изчезнат напълно след раждането на вашето бебе. Нотрябва постепенно да избледняват от розов или лилав цвят до бял и да станат много по-малко забележими.

Промени в гърдите

Изследванията показват, че гърдите могат да променят размера и формата си след бременност.

Някои жени казват, че зърната им са потъмнели малко по време на бременност, което може да се окаже за постоянно.

!!! Гърдите ви се променят много по време и след бременността, така че е важно да ги проверявате редовно и да сте наясно с всякакви необичайни промени. Информираността за гърдите е важна, тъй като някои промени в гърдите може да са признак на рак на гърдата.

Косопад

Повечето жени губят по около 100 косъма всеки ден. Поради промяна в хормоните, жените губят много по-малко коса по време на бременността си. В резултат на това много жени забелязват, че косата им изглежда по-плътна.

Но след раждането косата на жената започва да пада отново. Изследванията показват, че това може да се случи около 2 до 4 месеца след раждането. Ако това се случи с вас, може да го забележите повече по линията на косата в горната част на челото.

Косопадът след раждане е често срещан, но може да бъде малко шокиращ. Освен това, разбираемо, може да повлияе на самочувствието на някои жени.

Косопадът след раждане е временен, така че трябва да откриете, че косата пораства отново с времето.

Проблеми със зъбите

Хормоналните промени по време на бременност могат да направят венците ви по-уязвими, което води до възпаление и кървене. Ако сте имали лошо сутрешно гадене, киселинността може да е увредила зъбите ви.

Много жени имат проблеми със зъбите след раждането. Не отлагайте посещението при зъболекар след раждане, вашият стоматолог може да ви помогне да лекувате заболявания на венците и да предотвратите по-нататъшни проблеми. 

https://www.vesti.bg/lyubopitno/kakvo-se-sluchva-s-zhenskoto-tialo-sled-razhdane-6182724