електронен портал за информация и консултация

 

В следващите месеци България ще получи достатъчно РНК ваксини, за да бъде изграден колективен имунитет, каза днес пред БНТ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантадржиев. Той не се ангажира със срок, в който над 70% от хората ще са ваксинирани или преболедували коронавируса, за да е факт колективният имунитет. Премиерът Бойко Борисов наскоро обяви, че това може да стане през май, а не през август, каквито бяха по-ранните прогнози.

По повод тромбозите, появяващи се след ваксиниране с “Астра Зенека”, Кантарджиев каза, че те са страничен ефект само при поставяне на първата доза. Според последните изследвания по-сериозен е рискът за младите жени, взимащи противозачатъчни и то в дните, в които са в овулация. Кантарджиев подчерта, че подобни усложнения са много редки.

 

Експертът уточни, че за момента няма официално становище дали втората доза от “Астра Зенека” може да се замени с друга ваксина. Кантарджиев очаква такова да има преди да дойде времето за прилагането и в България.

 

В отговор на зрителски въпрос той каза, че между 5 и 8% от хората не реагират адекватно на ваксината и не получават нужната защита. На хора с такива проблеми Кантарджиев препоръча да приемат повече витамин D, да се хранят здравословно и да си поставят друга ваксина.

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/04/14/4197977_koronavirusut_v_bulgariia_medicinski_nadzor_proveriava/?ref=home_layer2