електронен портал за информация и консултация

 

„Искаме ли да слушаме за следващите Мартин Нотариуса или Пепи Еврото? Не искаме. Тогава да направим реална реформа“, каза той

Да отворим този меморандум или от ГЕРБ да предложат друг текст, каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков пред журналисти в парламента. По думите му трябва да се направи крачка напред в промяната на институциите.

“Искаме оттук нататък да се минава през процедура и всички политици заедно да се откажем от политическото начало в регулаторите”, посочи Петков.

“Искаме ли да слушаме за следващите Мартин Нотариуса или Пепи Еврото? Не искаме. Тогава да направим реална реформа в правосъдната система, която означава всички ние да се откажем от контрол във Висшия съдебен съвет (ВСС)”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

“Тук не става въпрос за “червени линии” на ПП-ДБ, тук става дума за “червени линии” на обществото”, каза още той и обясни, че меморандумът е открита, публична позиция, с която да приканят колегите си от ГЕРБ-СДС да започнат работа по техния документ или да предложат друг.

Според него емоцията е свършила и трябва “колегите да се върнат обратно на масата за преговори”, за да кажат кои текстове харесват, кои не и какво според тях трябва да се добави. Кирил Петков посочи, че ПП-ДБ са в пълна готовност да водят преговори и да излъчат преговорни екипи.

Петков уточни, че има голяма разлика между изпълнителната власт и регулаторите. По думите му регулаторите трябва да са независими, а в изпълнителната власт може да има политическо представителство.

https://btvnovinite.bg/bulgaria/kiril-petkov-da-otvorim-tozi-memorandum-ili-ot-gerb-da-predlozhat-drug-tekst.html