електронен портал за информация и консултация

 

Ако услугата се въведе чрез регламент на ЕК, не се налага изменение в Закона за електронна идентификация, посочи проф. д-р Георги Димитров

Идеята на Европейската комисия е всеки европейски гражданин да има дигитален портфейл, в който да присъстват лични документи, които да бъдат достъпни през мобилен телефон. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ проф. Георги Димитров, председател на фондация „Право и Интернет“ и член на съвета на директорите на “Евротръст технолъджис”.

„Основната цел на ЕК е тази дигитална услуга да се използва чрез мобилно устройство, каквото е смартфонът“, обясни той.

Проф. Димитров коментира проекта за европейски портфейл за електронна самоличност (European digital identity wallet) , който се очаква днес да бъде представен от Европейската комисия.

Той напомни, че новата услуга ще бъде доброволна. От друга страна държавните органи, които осъществяват публични функции, ще трябва да бъдат готови за приемането на дигиталния портфейл. 

„При ползването на тази услуга ще можем да се идентифицираме на места като банки и публични институции. Засега нямаме информация дали ще можем дистанционно да предоставяме нашата самоличност, тъй като отдалечената електронна идентификация е със съвсем друга технология и концепция“, заяви председателят на фондация „Право и Интернет“.

Според него бъдещият европейски портфейл за електронна самоличност ще послужи и на шофьорите да се идентифицират, когато ги спре Пътна полиция.

Проф. Димитров обясни, че защитата на този дигитален идентификатор е същата като тази, когато използваме пластика.

„Всички такива дигитални услуги идват с рискове, които не можем на 100% да избегнем. За да отключиш документа ще трябва допълнителна защита“, каза още експертът.

Проф. Димитров коментира и темата за бизнеса, който от години разработва решение за електронна идентификация. Според него идеята на ЕК не е да бъде конкуренция на частния бизнес.

„Няма поле за конкуренция – много държави вече започнаха да прилагат аналог на хартиения портфейл. От друга страна, новата услуга ще даде възможност и за нови бизнеси“, прогнозира председателят на фондация “Право и Интернет”.

Проф. Димитров напомни, че от 2016 г. България има Закон за електронната идентификация и дигиталният портфейл няма да бъде засегнат от него. Но от друга страна, ще има изменения по Закона за българските лични документи, които ще направят възможно документите да бъдат в електронен запис.

„Ако установяването на тази услуга стане чрез регламент на ЕК, тогава няма да се налага никакво изменение на закона“, допълни специалистът.

По време на разговора бяха разисквани актуални теми за кибератаките срещу фериботната компания Steamship Authority и ресурсите, които отделя бизнесът за справяне с атаките.

Проф. Димитров засегна и новините за Министерството на финансите на САЩ, което обяви, че заради корупция налага санкции на бившия депутат от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски, на обвинения в десетки престъпления Васил Божков и на още четирима по-слабо известни бивши държавни служители. Той е на мнение, че това е „тъжно и засяга имиджа на България“.

Как ще защитаваме ефективно цифровата си самоличност? Отделя ли повече средства бизнесът за защита от кибератаки? Какви послания изпращат предприетите мерки от  Държавния департамент на Съединените щати към шест лица, заподозрени в корупция!

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgari редактор Петя Стоянова

https://www.investor.bg/novini/261/a/koga-shte-ima-evropeiski-portfeil-za-elektronna-samolichnost-329092/