електронен портал за информация и консултация

 

“Пакет” формации се борят за второто място в следващото Народно събрание. Това сочат данните от експресно проучване на “Галъп интернешънъл” с телефонен сондаж, проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи.

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, картината от резултатите от вота вероятно би била следната:

 • ГЕРБ-СДС биха получили 21,4%
 • “Продължаваме промяната” – 15,2%
 • БСП – 13,4%
 • ИТН – 12,3%
 • ДБ – 12,1%
 • ДПС – 11,4%
 • ИБГНИ – 4,1%

Седем партии биха влезли в следващото Народно събрание – с една повече от предишното в картината на Галъп. Формацията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян пак прескача бариерата от 4%, макар и да се намира на ръба.

По чертата за влизане в парламента остават “Възраждане” с 3,3%, ВМРО с 2,2%. Останалите кадидати за гласа ни са обобщени под други с 4,6%.

Заявката на новата формация “Продължаваме промяната” ясно я изстрелва на второто място, изпреварвайки не само конкурентите си ИБГНИ и ДБ, но дори и БСП. Пред новата формация има най-динамични перспективи, а и възможността да се “откъсне” от групата “преследвачи”, смятат социолозите. В най-голяма степен новата партия адресира електорат, който иначе би гласувал за “Демократична България”. Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на ИТН, сега също се ориентират към новата формация. Но дори и привърженици на БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия.

Всичко това предизвиква моментен трус в картината и води до размествания в пластовете, за които тепърва ще се види дали добиват трайност. Затова и – разбира се – данните са моментна снимка, а предстоящите месец и половина на кампания ще покажат какви са тенденциите.

В проучването на “Тренд”, резултатите от което излязоха на 19 септември, 9.1% бяха заявките за подкрепа на партията на Петков/Василев, което я нареждаше на пето място в парламента.

Припомняме, предишното проучване на общественото мнение от Галъп подреди политическите партии така:

 • ГЕРБ-СДС – 22.5%
 • БСП – 16.1%,
 • “Демократична България” – 15,8%
 • “Има такъв народ” – 15,5%
 • ДПС – 11,9%.

Изследването беше проведено от 2 до 10 септември – т.е. преди официалното обявяване на новия политически проект и само отчиташе личния рейтинг на Кирил Петков – 33,8%, което го нареждаше сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев с 65,5% през този месец. Далеч назад оставаше бившият премиер Борисов с историческия си минимум от 15,1%.

В края на септември месец 50,6% казват, че ще гласуват в изборите. 22,6% казват, че вероятно ще гласуват. Това означава, че интересът към изборите расте, тъй като в началото на месеца, отново в проучване на “Галъп интернешънъл” 47,1% са заявили, че със сигурност възнамеряват да гласуват, а други 23,8% вероятно биха гласували. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи.

Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли.

https://news.bg/society/letyasht-start-za-petkov-i-vasilev-zaseche-galap.html