електронен портал за информация и консултация

 

 

Македонските българи подкрепят позицията на България да гласува “против” начало на преговори на Скопие с ЕС. Това заявиха представители на най-големите и стари български организации в югозападната ни съседка, които президентът Румен Радев прие на Дондуков 2. Подобна среща се случва за първи път, посочиха те, и отново призоваха страната да защитава техните права, да бъдат записани като държавотворен народ в Конституцията на Република Северна Македония, за да се спре преследването им, и да бъде изкоренен езикът на омразата.

“Нашите сънародници досега оставаха изолирани от политическия процес на вземане на решения. Вече не е така. България застава решително зад вас в борбата ви за равноправие редом с останалите народности в РСМ”, бе категоричен Радев.

По думите му тази среща е индикация за изграждащото се единство между организациите на македонските българи.

“Освен защитата на вашите права, България има много по-широки интереси спрямо Република Северна Македония. Независимо от политическия контекст и проектирането на нашите интереси в световното и европейско политическо пространство, можете да бъдете сигурни, че ние ще отстояваме вашите интереси, както е било досега”, каза още президентът.

Той подчерта, че България по конституция е длъжна да отстоява правата на всички българи у нас и навън, като гаранцията за това е Договорът за приятелство и добросъседство.

“Искам да бъдем правилно разбрани – ние сме онази част от гражданите на Република Северна Македония, които вай-силно желаят европейското бъдеще на нашата страна и знаем каква е привилегията гражданите на РСМ да бъдат и европейски граждани, но това не може да става за сметка на националния интерес на българския народ”, заяви Петър Колев от македонската партия “Граждански демократичен съюз”.

Според него много политически и геополитически цели са постигнати от Република Северна Македония за сметка на българския национален интерес и търпимостта сред македонските българи е изчерпана.

“100 години не е имало такава среща. Още от времето, когато Тодор Александров се е срещал с българските първенци. Не е имало такава среща. Моментът е исторически”, заяви и Владимир Перев от “Коридор 8 – Скопие”.

Той обясни, че медийната война в Македония е огромна и България трябва да помисли по този въпрос – няма нито една българска медия, телевизия, радио. Има само един пробългарски сайт, в който пишат самите те – представителите на българо-македонските организации.

https://bntnews.bg/news/makedonskite-balgari-sa-za-poziciyata-na-balgariya-da-ne-podkrepya-nachalo-na-pregovori-na-skopie-s-es-1173193news.html