електронен портал за информация и консултация

 

Министрите на отбраната от Източния фланг на НАТО приеха днес обща позиция по руската агресия в Украйна и очакваните действия на НАТО и ЕС, с оглед на последиците от новата реалност за евроатлантическата сигурност, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Те са обединени в групата Б9, в която влизат България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия.

 

Срещата днес се е провела чрез видеоконферентна връзка. В нея участвали и помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Патрик Търнър, министърът на отбраната на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия Бен Уолъс и помощник-секретарят по отбрана на САЩ по въпросите на международната сигурност Селест Уолъндър.

 

В своето изказване по време на срещата министърът на отбраната Драгомир Заков посочи, че сила, единство и солидарност в рамките на НАТО, както и икономически силен ЕС са подходящият отговор на опитите на Русия да дестабилизира Европа и да преформулира основания на правила международен ред. “Наш дълг е да подпомогнем Украйна – двустранно, многостранно, като Алианс и като съюз”, заяви министър Заков.

 

Министрите на отбраната от Б9 са обсъдили общи позиции по темите от дневния ред на НАТО, по които ще бъдат взети решения на предстоящите среща на министрите на отбрана на страните-членки на НАТО на 15-16 юни и на срещата на върха в Мадрид в края на юни.

 

Във фокуса на дискусиите били засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса и укрепването на Източния фланг, ролята на НАТО и ЕС в подкрепа на Украйна и новата Стратегическа концепция на Алианса, която предстои да бъде приета в Мадрид. Стратегическата концепция е вторият по важност документ след Вашингтонския договор, който определя заплахите за сигурността пред НАТО и очертава политическите и военни задачи, които Алиансът ще изпълнява.

Георги Пауновски

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/06/06/4354468_ministrite_na_otbranata_ot_iztochniia_flang_na_nato_se/