електронен портал за информация и консултация

 

На официална онлайн церемония Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) отличи проекта на Национална агенция за приходите (НАП) – „Надграждане на основните системи на НАП за предоставяне на данни и услуги към вътрешни и външни системи“. Това съобщиха от приходната агенция. 

Проектът на НАП бе определен за най-добър в категория „Публична администрация“. През тази година за наградите на БАИТ се съревноваваха 94 участници в общо 7 категории.

Припомняме, че в рамките на проекта на НАП бе изграден изцяло нов Портал за електронни услуги на приходната агенция, в който потребителите могат да се възползват от над 160 е-услуги. Надградени са основните информационни системи в НАП, предоставящи електронни услуги,  регистърът на задълженията и регистърът на задължените лица в НАП, като е създадена възможност за обмен на регистрационни и транзакционни данни по електронен път във вид на вътрешно административни електронни услуги. До информацията имат достъп физическите и юридическите лица, които могат в реално време да получават информация за подадените документи и задълженията си към НАП, а също и да платят онлайн.

„С надграждането на основните системи на НАП администрацията продължи да поддържа стабилност на приходите и да повишава нивата на спазване на задълженията, подобри бизнес средата и постигна публичност и прозрачност на работата си”, посочи Петър Кантарев – изпълнителен директор на компания за разработване на правно-информационни системи у нас. 

Наградата беше приета от заместник изпълнителния директор на НАП Милена Кръстанова, която благодари на екипа на приходната агенция, положил неуморни и непрестанни усилия за реализацията на една идея в полза на клиентите и партньорите на НАП.

„Спечелването на наградата в сектор „Публична администрация“ за нас има огромно значение, тъй като ние винаги сме работили да направим декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски по-лесно и бързо“, обобщи тя. 

https://www.monitor.bg/bg/a/view/nap-grabna-nagrada-za-portala-si-za-e-uslugi-299369