електронен портал за информация и консултация

 

Научете повече за непознатите кътчета на родината

първата част на поредицата „Най-мистериозните места в България“ ви запознах с някои наистина интересни и мистични точки в нашата родина, които определено си заслужава да се видят на живо. Мистериозните места по нашите земи са толкова много, че наистина трудно биха се побрали в една или дори в няколко статии, но все пак ще се опитам да ви представя едни от най-интригуващите сред тях, поне според мен.

Продължаваме мистериозната разходка из България с една от най-мистериозните планини у нас, а именно Странджа. И макар, че вече няколко пъти съм споменавала различни точки от нея, днес ще направя един общ преглед, както се казва, на цялостната картина, за да придобиете по-голяма представа за тази малко посещавана, но пълна с мистерии и девствени места планина.

С уникалната си симбиоза между история, природа и традиции, Странджа завладява всеки дръзнал да я посети. Това място ще ви очарова със своята неподправена дивота и мистика. Странджа не е само най-югоизточната планина на България, но и на Балканите. В различни периоди от историята, тя е имала различни имена – Салмидесос, Хемимонт, Монс Астикус и други.

Странджа, макар и малка по-територия крие в себе си прекрасни природни богатства и някои доста мистериозни места, които от десетилетия будят интереса на хората.

На територията на Странджа, при с. Кости, се намира най-старият български резерват – „Силкосия“. Той е обявен за такъв още през 30-те години на миналия век. Въпреки малката си територия, резерватът предлага огромно разнообразие от растителни и животински видове. „Силкосия“ е истински рай за орнитолозите от цял свят. Тук се срещат южен славей, авлига, малко черноглаво коприварче и редица други птици.

Непосредствено до резервата се намира с. Българи – едно от най-старите странджански села, но не от там идва неговата слава. То е единственото нестинарско село, което е запазило традицията на ритуалния танц върху живи въглени. Всяка година на 21 май – празникът на „Св.св. Константин и Елена“, може да видите този невероятен български обичай.

На територията на Странджа има едно градче, което се освобождава от турско робство едва през 1913 г. – Малко Търново. Тук може да посетите трите етнографски къщи, превърнати в музеи и да се запознаете с богатата история и природа на града и района.

През 1903г., по време на Илинденско-Преображенското въстание, Малко Търново търпи най-големи поражения. Повечето къщи в града са ограбени, а населението е принудено да бяга. И въпреки тежката съдба на местното население в онези години, днес всеки от града ще ви поздрави, ще ви посрещне с усмивка и спокойствие.

Съвсем близо, на 50 км, се намира с. Бръшлян или още Сърмашик. В този музей на открито ще видите едно малко килийно училище, известно с това, че е единственото в България, в което освен на кутии с пясък, се е пишело и на дъски с нагрят восък. През 1903 г., войводата Яни Попов написва известната песен „ Ясен месец веч изгравя“. Той е вдъхновен от т.нар. „Сърмашишка афера“, в която именно тук падат първите жертви на Преображенското въстание.

Друга важна местност не само в Странджа, ами и в цяла България е Петрова нива. На това историческо място през 1903 г. се провежда конгрес на Одринския революционен кръг, на който се изработва план за действията по време на Илинденско-Преображенското въстание.

В близост до тази местност се намира най-големият водопад в Природен парк „Странджа“ – Докузак. Той събира водите на няколко карстови извора от Малкотърновската котловина – Големият врис, Малкият врис, Сушица, Бигорът, Бялата вода и Деветте извора. Височината на водопада е едва 5 метра, но водите му образуват приказна завеса, стичайки се върху отдолу лежащите скали.

И оттук насетне вече следват истински мистериозните места в Странджа планина.

Пътувайки из Странджа, няма как да пропуснем и местността Мишкова нива, където е открит голям могилен некропол. На обекта са намерени мраморни жертвеници на Аполон, надпис с посвещение на Херакъл и плочи с изображения на тракийски конник.

Местните легенди разказват, че в близост до този комплекс, се намира т.нар. „гробница на Бастет“ – известна египетска богиня на радостта, празниците и покровителка на бременните жени. Тя била дъщеря на египетския бог на Слънцето – Ра. Истина или не, това е част от местния фолклор, който в последните години започва да привлича все повече туристи, жадни за нови знания и вълнуващи преживявания.

Но коя всъщност е Бастет и какво знаем за нея? Може да се каже, че има доста противоречива информация за нея и съществуването ѝ. Най-често тя е описвана като богинята котка или лъвица и за това най-често се среща в изображенията с женско тяло и котешка глава. Както вече споменах, легендата разказва, че Бастет е дъщеря на Бога Слънце в Египет – Ра. Разбира се, има и много други теории за нейната същност и произход, но може да се каже, че тази е най-разпространената.

Трудно може да се определи кое точно е най-мистериозното място в България, но Странджа планина определено може да се нареди сред челните места. Дали това, че е изтъкана от мистика я прави толкова интересна или точно това е причината да е малко посещавана, защото хората се страхуват от това, което евентуално се крие там?

Дали ще разберем, не знам, но до тогава не пречи да се докоснем до красотата, която Странджа предлага.

Елена Исаева

https://www.vesti.bg/lyubopitno/misterioznarazhodka-iz-bylgariia-grobnicata-na-bastet-malko-tyrnovo-s.-bryshlian-6184452