електронен портал за информация и консултация

 

Одитният доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция постановява, че няма престъпление или корупционни практики

От лечебното заведение очакват министърът на здравеопазването да оттегли искането за оставка на ръководството

Хинков не бил получил документа

Не са открити нарушения в УМБАЛСМ “Пирогов”. Това показа приключилата проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в спешната болница. Тя бе предизвикана след сигнал от здравния министър Христо Хинков, както и присъединената към него прокурорска преписка.

Одитният доклад отразява цялостната проверка за дейността на “Пирогов” от началото на юли 2022 г. до края на юли 2023 г., а обемът му е 93 страници. В доклада на АДФИ и констатациите в него не се посочват данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети за лечебното заведение, посочват от болницата.

В рамките на проверката са засечени административни нарушения, за които на болницата са издадени 4 акта. Единият е за покупка на медицински консумативи без да е проведен от предходното ръководство на лечебното заведение търг и преди да е приключила процедурата по нов такъв.

От “Пирогов” обясняват, че това е извършено в ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. От спешната болница допълват, че такава практика има в повечето лечебни заведения у нас. В съобщението се цитира и чл. 8 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН): “Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.” 

Другите три акта, издадени след проверката,  са за забавяне при качването на информация в специализираната информационна система “Електронни обществени поръчки” (ЦАИС ЕОП)” с няколко дни. Според “Пирогов” в практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно.

Заключението на одитния доклад е, че няма престъпление и корупционни практики в лечебното заведение, изтъкват от “Пирогов”.

“Сега остава да разберем дали въз основа на констатациите на АДФИ министърът на здравеопазването ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления”, посочват от болницата.

Междувременно Хинков каза, че не бил получил доклада на АДФИ и чак когато това стане, и той го сравни с вътрешния одитен доклад на здравното министерство, ще направи изявление. Освен това в МЗ чакали и прокуратурата по казуса.

В края на ноември се разбра, че министър Хинков освобождава Димитров от поста, а причината беше докладът на одита на МЗ в “Пирогов” за периода юни 2022 – юли 2023 г., който показвал финансови нарушения. Съдът спря заповедта на министъра, след като бе обжалвана от директора.

Заявената смяна в ръководството на “Пирогов” предизвика трус между ГЕРБ-СДС и ППДБ, чийто министър е Хинков. Тогава ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да гласуват заедно с ПП-ДБ в резултат на уволнението на Валентин Димитров, защото случващото се в болницата било наказателна акция.

Днес от фондация “Даная” обявиха във фейсбук, че организират нов протест, с който искат оставката на директора на болницата Валентин Димитров.

https://trud.bg/%D0%BD%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2/