електронен портал за информация и консултация

Популярност набраха потребителските кредити, които вече достигат и до 50 000 лева

15.04.2013|

Сериозен ръст на сделките за жилищни имоти в ниския ценови сегмент, отчита компания за недвижими имоти за първото тримесечие на 2013 г.

Общо четири от пет сделки или 80 на сто от договорите за периода януари – март са сключени за жилища на стойност под 50 000 евро, пише в анализ на компанията, цитиран от БТА.

Купените имоти са разположени главно в периферните квартали на столицата, а площта им варира между 45 и 75 кв. м.

Покупката на жилище се е улеснила и от политиката на банките през последните месеци, се посочва още в анализа. Макар да не се наблюдава осезаем ръст в кредитирането, популярност набраха потребителските кредити, които вече достигат и до 50 000 лева. Това позволява на редица купувачи да използват външно финансиране за покупка на имот, без да преминават през процедурата по теглене на ипотечен кредит.

По данни на компанията за първи път сме свидетели на силни по отношение на активността на сделките януари и февруари, тъй като обикновено стартовите два месеца на годината се свързват със сравнително по-пасивен пазар.

“Понижението на цените няма как да продължи, като до края на годината очаквам дори лек ръст. Считам, че през 2014 г. цените на имотите ще бъдат по-високи спрямо настоящата година”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията.

По данни на компанията около 14 на сто от жилищата, купени през периода януари – март, са с цел инвестиция. Практиката през тримесечието е била да се купи евтин, необзаведен апартамент, който впоследствие да се преустрои, ремонтира и даде под наем. Търсенето е насочено главно към двустайни жилища – повече от половината сделки за тримесечието са именно за такива имоти.

Следващите по популярност са тристайните апартаменти. Едностайните жилища заемат едва третата по предпочитание позиция.Поведението на купувачите през първото тримесечие на 2013 година е било в унисон с предпочитанията на наемателите. Те са търсили основно добре обзаведени или поне ремонтирани жилища, при това в централните или близки части на града, отбелязват от компанията.

С настъпването на пролетта се засилва и интересът към наемането на малки магазини, отчитат още от компанията. Около 12 на сто от отдадените под наем обекти в столицата са именно за такъв тип площи.

Интерес представляват имотите в районите като “Лагера”, “Гео Милев”, Център и “Изток”. Търсят се главно помещения между 50 и 100 кв.м. Продължават да са много търсени магазините по ул. “Граф Игнатиев”, ул. “Георги.С.Раковски”, бул. “Витоша”.

Търсенето за бул. “Витоша” е сериозно, особено за заведения с възможност за тераси, преди началото на летния сезон. Прогнозата на компанията за следващите месеци е за стабилен и активен пазар, движен най-вече от търсещите жилище, в което да живеят.

 

Източник: БТА

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=90061