електронен портал за информация и консултация

 

В 200 се гласува с машина

  • Подадени са малко над 56 000 заявления
  • МВнР притеснени от кратките срокове между двата тура и от варианта на ЦИК да се изпратят нови машини за втория

Броят на автоматичните секции зад граница е 671. Това показва, че промените в Изборния кодекс, които бяха направени в 45-ото НС затвърждават практиката да имаме много голям брой секции зад граница. Срокът за подаване на заявления изтече на 19-и и въпреки че срокът за одобрението от ЦИК им все още не е изтекъл, по наша прогноза секциите в чужбина ще бъдат общо 760 в 68 държави. Това каза постоянният секретар на Министерството на външните работи и председател на работната група, която подготвя вота зад граница Иван Кондов на брифинг във ведомството.

За сравнение на изборите на 4 април секции зад граница бяха бяха 465, а на 11 юли- 784. 

“Въпреки че това решение на ЦИК все още предстои, в около 200 секции ще се гласува с машини. Нашата прогноза е, че ще са 360 машини, ще зависи от решението на ЦИК обаче в колко секции да се гласува с по две машини. Подадени са малко над 56 000 заявления и очевидно откриването на автоматични секции е довело до това, че има спад на подадените заявления. На предишните избори бяха над 70 хиляди, а на предишните на 4 април – над 80 хил. Това е обаче основно проблем за секционните избирателни комисии, тъй като те ще трябва да дописват повече гласоподаватели в списъка в деня на изборите. Това може малко да забави процеса”, предупреди Кондов.

Има спад на заявленията за гласуване в чужбина, отчита още МВнР. Причината за това вероятно е високият брой на секциите, които ще бъдат открити автоматично. “Това обаче може да доведе до забавяне в деня на изборите, ако се наложи членовете на секционните комисии да дописват много хора в избирателните списъци”, предупреди той.

Бюлетините за гласуването пък вече са получени в министерството и то е започнало процеса за пренасянето им в чужбина чрез дипломатическата поща. Кондов напомни, че още при началната подготовка на изборите, от министерството са поискали, ако ЦИК възложи на тях да разнасят машините, това да стане поне 20 дни преди датата за вота.

“Ние вече сме в този срок. Все още не сме получили машините”, подчерта той. Кондов напомни, че процесът по пренасянето им може да се забави заради мерките по летищата заради пандемията, а и защото на някои места зимата вече е започнала.

Друг проблем е назначаването на членовете на секционните комисии, предложени от партиите.

“Молбата ни към ЦИК винаги е била това да се изтегли възможно най-рано, защото понякога избора на партиите попада върху хора, които дори не знаят, че са назначени, нямаме им номерата или се отказват в последния момент”, каза Кондов.

Той подчерта, че така по някога се оказва, че за сънародниците ни зад граница, които наистина са помогнали за организацията на изборите, места в секционните комисии няма.

МВнР е готово и да предостави техническа платформа, през която да се обучават членовете на комисиите. Заради пандемията, присъственото обучение на членовете, е ограничено. Често и много от хората, които са преминали през него, се отказвали малко преди вота. 

“Готови сме да предоставим платформа, но това трябва да го реши ЦИК, защото е от техните правомощия”, каза още Кондов.

“Имаше проблем с протоколите, много често серийният номер, който е отдолу, не излизаше, отрязваше се и това са 30% от причините протоколите да бъдат връщани за дообработка отново. Сега това е поправено. Ще има два номера на всеки протокол и не би трябвало да има проблем със сканирането”, коментира Кондов. Той подчерта, че идеята това да се направи, е била на екипа на Външно.

Ако има втори тур, ще бъдем изправени пред много голяма трудност, тя е, че с промяната на Изборния кодекс, с която бяха увеличени секциите зад граница – над 700, 800, вероятно така ще продължи и в бъдеще, това не е предвидено от законодателя, но за много кратък период ще трябва отново да изпратим бюлетиниТова, което много ни притеснява е, че ЦИК обмисля варианта вместо да бъде сложен нов софтуер в машините, които вече сме изпратили, да изпратим нови машини от тук. С това ще ни натовари нас и е изключително голямо предизвикателство. Правихме анализи и мога да ви кажа, че ако не получим бюлетините и машините до 16 ноември, което е вторник, сутринта, не сме сигурни, че можем да осигурим машини навсякъде. Дори този срок не гарантира, че навсякъде ще доставим, все пак има процес на вземане на решения дали ще има втори тур. Ясно е, че в понеделник няма да могат, но много ни се иска поне част от книжата и машините да ни бъдат дадени. Подготовката при нас отнема поне един ден”, подчерта Кондов.

Той припомни и, че на много места съботата е неработен ден и вероятно ще има проблеми с доставката и заради това. В някои северни страни пък можело да има допълнителни метеорологични промени. 

Кондов подчерта, че секциите, които били открити в Гърция по време на лятото заради многото почиващи там, сега пък са открити автоматично, защото в тях са гласували над 100 души. Освен че за тях трябва да се осигурят членове на избирателната комисия, и там ще трябва да се доставят машини за евентуалния балотаж. До повечето от тях обаче се стига с ферибот и ако метеорологичната обстановка е лоша, това може да попречи на доставката.

“На предишните избори получихме машините 14 дни преди изборите, имахме много препятствия, но успяхме да ги преодолеем, благодарение на факта, че имахме време. В този случай ще имаме само 3 дни машините да пристигнат не до дипломатическите консулства, а до секциите”, каза той.

https://www.monitor.bg/bg/a/view/otvarjat-760-sekcii-zad-granica-287321