електронен портал за информация и консултация

Парламентът отхвърли промени в изборните правила, даде заявки за широко обсъждане

 

С гласовете на ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” и ДПС Народното събрание отхвърли на първо четене предложения за промени на “Възраждане” в Изборния кодекс. Радомир Чолаков от партията на Бойко Борисов посочи, че заемане с правилата за гласуване сега “ще отвори кутията на Пандора”. Заговори да се отвори широка дискусия по всички проблеми в Изборния кодекс, без времето да е ограничено от сроковете между двете четения по законопроекта.

 

Божидар Божанов от “Продължаваме промяната – Демократична България” припомни, че парламентарната му група още в предишното 48-о НС настояваше за широка дискусия, докато в това време ГЕРБ, ДПС и БСП силово прокарваха ръчното отчитане на машинното гласуване. Божанов и сега приветства идеята “да намерим сечението на разбиранията ни за изборния процес”.

 

Сред предложенията на “Възраждане” са:

  • От един IP адрес да може да се подава само едно заявление за гласуване от чужбина.
  • Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се разшири от 15 на 25 души, като те се сменят при всеки нов парламент и се съобразяват с тежестта на политическите сили в него.
  • Решенията в ЦИК да се взимат с обикновено мнозинство (повече от половината присъстващи), а не както е сега – две трети от гласувалите.
  • Видеозаснемане по време на изборния ден (не само по време на броенето на гласовете), но не и излъчване.

Дебатът в пленарната зала беше съсредоточен най-вече върху темата за членовете на ЦИК. “Възраждане” отдавна недоволства, че няма свои представители в комисията. Противопостави ѝ се Антоанета Цонева от “Продължаваме промяната – Демократична България”, която настоя за деполитизиране на изборната администрация и водещо при нея да бъде не от коя политическа формация са представителите ѝ, а какви са познанията са изборния процес.

 

Припомни, че членовете на ЦИК неведнъж са спазвали политическата повеля на предложилите ги партии, макар и експертните аргументи зад това да са спорни: отмененото машинно гласуване на първия тур на местните избори, както и ограничаването на контролното засичане на резултатите от машинния вот..

 

Тук пролича и вътрешно различие в “Продължаваме промяната – Демократична България”. Партията на Кирил Петков и Асен Василев също иска да има свои представители в ЦИК, докато дясното обединение настоява за деполитизирането ѝ.

Златина Зехирова

https://www.dnevnik.bg/politika/2023/11/09/4550958_parlamentut_othvurli_promeni_v_izbornite_pravila_dade/?ref=article-embed