електронен портал за информация и консултация

 

Токът в Западна България поскъпва с 0,3%, в останалата част поевтинява малко

Топлата вода и парното ще поскъпнат шоково от 1 юли. Това стана ясно от доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Увеличението ще бъде с близо 12% в София и Варна. Повишение ще има също в Пловдив и Враца – с около 10% (виж таблицата).

Основен фактор за поскъпването е, че комисията предвижда намаляване на субсидиите за тока от комбинираното производство на топлофикациите. Електроенергията, добивана от столичното парно например, ще се изкупува с 6,4% по-евтино, или по 22,4 ст. вместо по 24 ст. за киловатчас. За сравнение токът от АЕЦ е по 4,5 ст./квтч.

Друга причина за скока при парното е 5-кратното увеличение на акциза върху природния газ.

ДКЕВР обяви вчера революционно решение за преразглеждане на споразуменията от 13 юни 2001 г. и на дългосрочните договори между НЕК и двете американски централи в „Марица-изток“. Изискването е пълната цена на тока от ТЕЦ „Ей И Ес 3С Марица-изток 1“ да се намали поне с 30%. При това единият от двата блока трябва да се откаже от гарантираното изкупуване на енергията и да излезе на свободния пазар. Действащият 15-годишен договор с централата е до 2026 г. при средна цена около 13 ст. /квтч.

За ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“ изискванията на ДКЕВР са общото намаление на цената на енергията да бъде 20%, а два от четирите блока да излязат на свободния пазар. Средната стойност на тока от централата е близо 9 ст./квтч. 15-годишният договор за задължителното му изкупуване е до 2024 г.

Ако бъдат променени, контрактите ще спестят 424 млн. лв. за една година, или общо 5,4 млрд. лв. за целия срок – съответно 3,5 млрд. лв. от „Ей И Ес“ и 1,8 млрд. лв. от „КонтурГлобал“.

Комисията ще поиска от парламента промени в Закона за енергията от възобновяеми източници, с които да се въведат ежегодни квоти за зеления ток. Сега НЕК и енергото са длъжни да изкупят всички количества електроенергия от водни, вятърни и слънчеви централи. Идеята е занапред ДКЕВР да може да определя ежегодни количества, които ще се изкупуват на преференциални (по-високи от средните за мрежата) цени.

Комисията е пресметнала, че ако субсидираният зелен ток се намали с 50%, а останалото се плаща по цените за излишък, системата ще икономиса 541 млн. лв. за година…

Токът за бита в Западна България, където е ЧЕЗ, ще поскъпне с 0,3% от юли, предвижда ДКЕВР. За абонатите на ЕВН ще има намаление на цените с 1,3%, а за клиентите на „Енерго-Про“ поевтиняването ще е с 1,17%. 
 

(в. Преса, печатно издание, брой 143(849) от 30 май 2014)

 

Публикува се по:

http://pressadaily.bg/publication/44568–12/