електронен портал за информация и консултация

 

Партийната субсидия остава в партиите и коалициите, които са спечелили изборите, а не следва отцепилите се депутати от една парламентарна група към друга

Парламентарната практика “парите следват депутата” приключва. Народните представители Мая Манолова и Янаки Стоилов са внесли промени в Закона за политическите партии, според които партийната субсидия повече няма да върви заедно с отцепниците.

Досега независимите депутати, напуснали дадена парламентарна група, можеха да декларират принадлежност към друга в Народното събрание. И парите от субсидията, които им се полагат, се прехвърляха към новата група.

Отсега нататък обаче това няма да е възможно и субсидията ще остава в партиите и коалициите, които са спечелили изборите.

От “Атака” също са внесли подобен законопроект. Те обаче настояват партийна субсидия да получават само партиите, преминали 4-процентната бариера на изборите.

Временната комисия за промяна на парламентарния правилник въвежда и блицконтрол за премиера и неговите заместници. Те ще бъдат канени в пленарна зала всяка първа сряда от месеца. Парламентарният контрол в петък също ще продължи.

Системата с гласуване с биометрични данни остава непроменена. На всеки 3 месеца депутатите ще са задължени да декларират пред парламентарната група за какво са изхарчили парите за представителни разходи.

Публикува се по:

http://tv7.bg/news/economy/9763116.html