електронен портал за информация и консултация

 

Средно 52-ма избиратели успяват да гласуват с машина в рамките на един час, показаха експериментите на Централната избирателна комисия в село Доброславци и в Сливница. Резултатите разкриват още, че времето за гласуване зависи от пола, възрастта и образованието на избирателите. По тази причина ЦИК ще проведе допълнителни тестове, за да определи в колко секции ще е нужно повече от едно устройство за машинно гласуване.

 

Според данните жените се справят по-бързо от мъжете, както и хората с висше образование – те са успели да подадат гласа си за средно около 57 секунди. За сравнение избирателите, които имат по-ниско от средното образование, са гласували за минута и 53 секунди.

 

Разликата във времето между тези, които опит с машинното гласуване и тези, които никога не са се сблъсквали с подобно устройство е около 22 секунди в полза на първите, което означава, че информационната кампания преди изборите ще има решаващо значение за провеждането на гладък изборен процес, заяви още Томов.

 

Трите експеримента в София, Доброславци и Сливница разкриват няколко тенденции – най-съществен проблем с машинното гласуване ще има в секциите, където има струпване на хора с по-нисък образователен ценз, смята Цветозар Томов. Освен това според него хората на възраст над 70 година също ще представляват “деликатен проблем”, тъй като те изпитват значително повече трудности при гласуването с машина. Друг съществен извод е, че за да успеят всички избиратели да подадат гласа си в изборния ден, на опашките не трябва да има струпване на повече от 50 души.

 

Заради тези фактори Цветозар Томов обяви, че само критерият брой избиратели не е достатъчен за определяне къде точно да се постави втора машина и са небходими допълнителни тестове. Такива ще бъдат проведени в Подуене, Люлин и Триадица тази неделя. Засега общият извод на ЦИК е, че в секциите с до 500 избиратели, не би трябвало да има нужда от второ устройство за машинно гласуване.

https://www.dnevnik.bg/politika/2021/06/01/4215562_predi_izborite_pochivashtite_v_bulgariia_niama_da/