електронен портал за информация и консултация

 

Нямаме за цел да се месим в разговора между Северна Македония и България. Не оказваме натиск. Ролята ни е да улесним диалога. Да улесним дискусиите, да предложим решения които, ако е възможно, да задоволяват и двете страни. Това каза днес в предаването “Денят с Веселин Дремджиев” посланикът на Франция в София Флоранс Робин.

 

Както е известно френското председателство на ЕС приключва в края на юни, като периодично се появяват твърдения, че страната има амбицията до тази дата българското вето, върху началото на преговорите между ЕС и Северна Македония, да бъде вдигнато. По темата се стигна до напрежение в управляващата коалиция, като “Има такъв народ” обвиниха “Продължаваме промяната”, че водят преговори с френски дипломати в посока на отмяна на ветото.

 

След последния коалиционен съвет по темата обаче беше обявено, че евентуална отмяна на ветото задължително ще мине през гласуване в Народното събрание, а дотогава дипломатите на двете страни ще продължат да работят, така че българският интерес да е защитен в максимална степен.

 

Днес Флоранс Робин не скри, че за Франция Северна Македония и Албания са част от европейското семейство и трябва да станат официално част от него. Тя обаче допълни, че когато става въпрос за отношенията България-Северна Македония, въпросът е щекотлив.

 

Посланикът на Франция коментира и диалогът между президента на страната Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин. “Това, че има диалог, не значи, че сме приели неговата гледна точка. Това е дипломацията. Тя ще позволи да изградим мира. Да говорим не значи да приемаме”, коментира тя критиките на твърде честите разговори между ръководителите на Франция и Русия.

Георги Пауновски

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/06/06/4354477_poslanikut_na_franciia_ne_okazvame_natisk_na_bulgariia/