електронен портал за информация и консултация

Средства ще има както за големите, така и малките населени места

Министерски съвет взе решение да отпусне 499 345 000 лева от Публичната инвестиционна програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите“, това съобщи финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на кабинета вчера, съобщиха от БГНЕС.

Покрита е цялата територия на страната, като няма пропуснати региони, подчерта финансовият министър. Одобряването на програмата позволява да се проведат необходимите процедури за обществени поръчки и този ресурс да започне да се усвоява, надявам се до средата на годината, допълни още той.

След провеждане на обществените поръчки, ние ще получим своевременна информация от възложителите и ще бъде коригирано постановлението с ресурса, който им трябва, за да си свършат работата.

За ВиК проекти и проекти за управление на отпадъците ще отидат 78,3 милиона лева, за транспортна инфраструктура – 104,6 милиона лева. 50 милиона лева ще бъдат използвани за рехабилитация на второкласна и третокласна пътна инфраструктура.

За социална инфраструктура – 197,5 милиона лева. От парите за социална инфраструктура 25 милиона лева ще отидат за училища и детски градини, а за висши училища ще има 15,7 милиона лева (от които 3 милиона лева за Софийския университет “Св. Климент Охридски“ и 5 милиона лева за УНСС).

За проекти в сферата на здравеопазването ще отидат 27 милиона лева, като единият от проектите е за подобряване на спешната помощ, а вторият за изграждане на Националната здравно-информационна система.

112 милиона лева ще отидат за благоустрояване на малки населени места, а за спортни зали и съоръжения 62 милиона лева.

Финансират се инфраструктурни проекти, както в големи населени места, така и в по-малки населени места, които не попадат в обхвата на оперативните програми, подчерта Чобанов.

http://www.zemia-news.bg/index.php/balgariya-2/15318-правителството-отпуска-500-милиона-за-регионите.html