електронен портал за информация и консултация

 

Премиерът акад. Денков след среща с еврокомисар Рейндерс: Изключително важно е темпото на реформите в съдебната система да не се забавя

 

“Обсъдихме напредъка на България през последните месеци по осъществяване на реформите в правосъдието, промените в Конституцията, промените, свързани със антикорупционната комисия, както и правата и контрола върху главния прокурор. Дискусията беше много конструктивна поради това, че практически сме на едни и същи позиции“. Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков  на брифинг с европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс, който се проведе след среща помежду им в Министерския съвет.  Акад. Денков сподели, че е било обсъдено и какви реформи предстоят и как промените в Конституцията и в законите трябва да бъдат въведени в реалния живот, без да бъдат повтаряни стари грешки. Акад. Денков акцентира върху  Специализирания съд, който не изпълни очакванията, които бяха заложени в неговото създаване и трябваше да бъде закрит.

 

Премиерът посочи, че изключително важно темпото на реформите в съдебната система да не се забавя. Акад. Денков поясни, че през следващите седмици и месеци предстои да бъдат избрани съставите както на Антикорупционната комисия, така и на съдебния и прокурорския съвети. Според него те трябва да бъдат запълнени с хора, които имат необходимите експертни, морални качества и съответния характер, за да могат да трансформират системата в посока, в която очаква обществото – съдебната система да бъде независима.

 

Министър-председателят добави, че страната ни разчита в борбата с корупцията на Европейската комисия и на другите международни партньорски институции като Венецианската комисия и Базелски институт.

 

Европейският комисар Рейндерс заяви, че срещата му с премиера акад. Денков е била много ползотворна. Той изрази своето задоволство, че в България вече има институции, които да водят разследвания, свързани с корупцията.

https://www.government.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-akad-denkov-sled-sreshta-s-evrokomisar-reynders-izklyuchitelno-vazhno-e-tempoto-na-reformite-v-sadebnata-sistema-da-ne-se-zabavya