електронен портал за информация и консултация

 

Има различни алтернативи за хората, които биха загубили работата си в енергийния сектор заради зелената трансформация във въглищните региони. Около този извод се обединиха премиерът акад. Николай Денков и членовете на Асоциацията на организациите на българските работодатели.

 

„Част от задачата на прехода е как тези хора, които в момента са притеснени за своето бъдеще, да разберат, че за тях всъщност би могло да има още по-добри възможности, с по-добро заплащане и по-добра работна среда. Но това означава да привлечем инвеститори“ каза министър-председателят. На срещата стана ясно, че Министерството на енергетиката продължава да набира заявки за инвестиционни намерения в регионите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. Поканата до бизнеса е отворена до 6 ноември т.г.

 

Премиерът и работодателите обсъдиха как с общи усилия да създадат напълно прозрачен и ясен процес за подбор на бъдещи инвеститори, за да се привлекат най-перспективните компании както от България, така и от чужбина. „Целта е да осигурим икономическото развитие на страната и възможно най-добри условия за работещите и техните семейства в тези региони“, посочи акад. Денков.

 

Работодателите призоваха държавата да помисли за стимули за бизнеса още отсега да назначава хора от енергийния сектор в Стара Загора, Перник и Кюстендил. „България има средносрочно и дългосрочно огромен недостиг на човешки ресурси и затова е добре човешките ресурси от тези региони да бъдат интегрирани в съществуващи и в нови предприятия, които ще бъдат изградени. Затова е правилно да се създадат насърчителни мерки за инвеститорите и за предприятията, а не да се плащат пари в торба, за да не се работи“, заяви Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България.

 

Правителството и работодателите се съгласиха, че е полезно паралелно с бъдещата енергийна стратегия до 2030 г. да се подготви и индустриална стратегия на България, тъй като най-големият потребител на енергия са именно големите индустриални предприятия. „Прогнозирайки какво ще се случи с енергийните мощности в държавата, трябва да имаме предвид и какво е очакването за развитието на енергоемките индустриални производства“, обясни министър-председателят.

 

https://www.government.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-i-rabotodatelite-ima-alternativi-za-rabotnitsite-ot-vaglishtnite-regioni