електронен портал за информация и консултация

 

Средната цена на квадратен метър в София се е повишила с 200 евро за година и към юни достига 1800 евро

Цените на жилищните имоти в страната се намират в плато, без предпоставки за сериозни движения до края на годината. Спадът в броя сделки в София е около 5% на годишна база, докато в Пловдив и Варна понижението в активността е около 15%. Пазарът на този етап може да се определи като устойчив, сочи анализът на Имотека, която е част от Реалто Груп.

„Очакванията за драстични понижения в цените няма да се сбъднат, а активността вече се балансира след първоначалните резки спадове. Резултатът днес е равновесие между търсене и предлагане, което преди липсваше и няколко години беше с превес на търсенето. Пазарът е спокоен и стабилен, като хората продължават да търсят промени и подобрения в начина си на живот”, коментира Явор Пейчев, изпълнителен директор на Имотека.

Цените

По данни от реални сделки на компанията, ако към юни 2022 година средната цена в София бе достигнала 1600 евро на кв. м, то тя днес вече е 1800 евро на кв. м. Основен катализатор на пазара продължава да бъде новото строителство. Това е и причината за по-сериозните ръстове в “Люлин”, “Манастирски ливади”, “Овча купел”, “Кръстова вада”, “Малинова долина”, “Банишора”, в които има по-наситено предлагане на нови проекти.

Според Пейчев настъпилите промени през последните 12 месеца се изразяват във видими трансформации в мотивите и нагласите на клиентите. Променя се и профилът на желаните имоти. На преден план днес излизат затворените комплекси и къщите, разположени в близост до големите градове.

„Интересът към къщи не беше единично COVID явление, днес то се повтаря дори в по-голяма степен. Цените в момента са високи и потребителите търсят пресечната точка между немалката сума, която трябва да отделят за имот, и продукта, който би им допаднал. Изправени пред решението да отделят над 200 000-250 000 евро за жилище, много  от купувачите решават, че просторът и комфортът на големия дом са водещи за тях. Тенденцията е валидна както за малките населени места около София, така и за тези в близост до Варна и Пловдив”, казва Пейчев.

По думите му най-силен в момента е интересът към къщи на север и на запад от столицата. Сред населените места, предизвикващи интереса на купувачите, са Храбърско, Мрамор, Божурище, Гурмазово, Пожарево, Пролеша и други, разположени в близост до пътя, водещ към Драгоман. Житен също попада в списъка на купувачите, интересуващи се от живот извън града.

„Практически тези имоти са много по-достъпни в сравнение с имотите в населените места на югоизток от столицата. Но това не е единственото им предимство. Районът е равнинен, спокоен, не е пренаселен и създава предпоставки за комфортен живот на 4-, дори 5-членно семейство. В същото време има гледка към Витоша и Стара планина, достъпът до София е относително бърз. Расте предлагането както на самостоятелни, така и на редови еднофамилни къщи в добре поддържани затворени комплекси”, пояснява Явор Пейчев.

Поведение на клиентите

Освен към къщи, купувачите днес все по-често се ориентират към затворени комплекси с апартаменти. В тях те откриват луксозно изпълнение ведно с архитектурно впечатляващи общи части, целогодишна поддръжка и цялостна среда на живот.

„Много купувачи търсят затворена среда, която им дава сигурност и спокойствие, но и нещо повече – начин на живот. За немалко хора притежанието на имот в комплекс от висок клас и с утвърдено име е въпрос на престиж. За тях това не е само покупка на квадратни метри жилищна площ, а инвестиция в собствения им имидж”, коментира Пейчев.

Според него налице е и промяна в поведението на инвестиционните купувачи. Докато хората, които търсят дом за лично ползване, са водени от идентични мотиви във всеки един момент – да живеят в по-големи и уютни имоти, то втората група клиенти има различни мотиви.

„Важно е да имаме предвид, че ръстът в цените в последната година е резултат основно от сделките с 3-стайни жилища, които най-често се търсят за лични нужди. Общата икономическа нестабилност накара единичните инвеститори да изчакват, което рефлектира и в ценовите нива на 2-стайните жилища – те нараснаха значително по-малко в последните 12 месеца”, казва Пейчев и допълва: „Инвеститорите днес търсят комплект от имоти – те разполагат с налични средства и търсят качествен нов проект, в който да купят 5 или дори 6 имота, от които да спечелят впоследствие”.

Според Имотека, независимо от мотивите си, клиентите са изключително информирани за състоянието на пазара днес. Купувачите активно търсят и сравняват различни оферти и добре идентифицират рисковете. Склонни са да платят повече от предвиденото, ако видят, че даден имот е наистина качествен и отговаря на изискванията им.

Отстъпки и финансиране

Без отстъпка се случват 61% от сделките в София за периода януари – май 2023 година. Останалите 39% попадат в рамките на търговската отстъпка – до 5% от общата стойност на имота.  Средният размер на отстъпка при сделка е 8725 евро, а над 10 000 евро е компромисът при 9% от всички сделки в столицата.

Идентична е ситуацията в Пловдив, където без отстъпка се сключват 59% от сделките, а във Варна техният дял е 56%. Средният размер на коментарите в цената в двата града не надхвърля 5% от първоначално обявената стойност. И в двата града процентът на покупките, направени след отстъпка от над 10 000 евро, е под 10%.

Близо половината от сделките в София се реализират с кредит, докато в Пловдив този дял е 41%. Във Варна покупките с външно финансиране са 27%.

Варна и Пловдив

Тенденцията на растящ инерес към къщи в затворени комплекси е валидна и за морския град. Купувачите се интересуват както от самостоятелни, така и от редови, а дори и от къщи-близнак. Св. св. Константин и Елена се отличава с голямо предлагане на цени, по-високи от средните за Варна. Локацията добива все по-голяма популярност като район с висок клас имоти – както къщи, така и апартаменти, в бутикови затворени комплекси. Виница, Траката и Бриз са други райони, в които също се наблюдава луксозно търсене и предлагане. Допълнителен двигател на пазара в морската столица е активността в районите с по-големи обеми ново строителство като “Възраждане” и “Пчелина”.

В Пловдив пазарът на къщи винаги е бил най-активният в страната от началото на COVID пандемията.  Традиционно купувачите търсят в малките населени места от Южната дъга – Марково, Белащица, Първенец, както и разположените в Родопската яка. Днес радиусът на пазара около Пловдив се разширява - интерес предизвикват имоти, разположени в малките населени места на 20, 30, дори 40 километра разстояние от града.

В обсега на клиентите попадат и населените места около международното летище - Кочево,  Караджово,  Катуница,  Ягодово, като от 2020 насам цените на фамилни къщи там са нараснали значително.  Ако допреди две години купувачите на селски къщи бяха на около 45 години, то днес възрастовата граница пада и в тях се заселват много млади хора и семейства, работещи от разстояние и търсещи по-добра среда за децата си, сочат наблюденията на Имотека.

Божидарка Чобалигова

https://www.investor.bg/a/113-analizi/376678-ravnovesie-v-tarseneto-i-predlaganeto-na-zhilishta-u-nas-tsenite-sa-v-plato