електронен портал за информация и консултация
Парламентът даде старт на същинското гласуване на новите правила за изборите.

Депутатите от комисията по изработване на Изборния кодекс приеха на първо четене проекта на БСП. Така окончателно беше решено, че за следващия вот ще има изцяло нов Кодекс, а не поправки към стария, както искаше ГЕРБ. Проектът ще бъде внесен в сряда в пленарната зала за пълво четене и се очаква тогава той да бъде приет.

Новите правила променят избирателната система.

Тя вече няма да е изцяло пропорционална, а и с елемент на преференция. БСП предлага тя да е с праг 7%. Това означава, че ако 7% от гласувалите за една партията са отбелязали, че петият в листата трябва да стане първи в нея, той ще стане. Досега преференции имаше само за евровота, и те бяха с праг 15%.

За първи път ще се редят листите за парламент и общински съвет.

ДПС се обявиха против принципа на преференциите, а ГЕРБ поискаха прагът да е 5%.

С новия кодекс, приет от комисията на първо четене, се предлага експериментално гласуване с машини, контрол върху печатането на бюлетините от финансовото министерство и печатането им в печатницата на БНБ.

Въвежда се и нов начин за формиране на Централната избирателна комисия.

В нея е предвидено да нова процедура за избор на ЦИК, което предполага съставът ѝ да бъде подменен.

В новия Кодекс е залегнало и искането на гражданските организации от февруарските протести – равен достъп на партиите и независимите кандидати до вота. По време на кампанията те ще имат безплатен достъп до обществените медии, а за частните е предвиден държавен пакет от 40 000 лева за формациите без субсидия.

Новите текстове предвиждат и промяна на текста, който дава имунитет на кандидат-депутатите.

Защита остава, но имунитетът срещу наказателно преследване ще може да се взима, докато сега такава възможност не съществуваше.

ДПС подкрепиха кодекса на БСП при гласуването, но поискаха текстове, с които да се позволи агитация на чужд език по време на митингите.

Срещу това се обявиха ГЕРБ и Атака. Десислава Атанасова от ГЕРБ пък не се съгласи с промяната за имунитета на кандидат-депутатите, защото, според нея, това е защита за изразяване на свободно мнение. Манолова пък отвърна, че имунитетът не пада, а въвежда възможност да бъде искан.

Публикува се по: 

http://www.bnews.bg/article-96127?utm_source=flip.bg