електронен портал за информация и консултация

 

Данъчните проверяват дали официалните доходи на хората с луксозни коли и имоти отговарят на притежаваното от тях имущество.

Интересуват се от сделки над 500 хил. лв.

Проверяват собствениците на луксозни возила, паркирани в курортите

ДДС за новите коли, взети от чужбина

Данъчните проверяват хората, които са си купили имоти за над 500 хил. лв. Ако официалните им доходите не позволяват придобиването на такъв скъп апартамент или къща, стартират ревизии за установяване на дължимите данъци. През 2019 г. са приключили 15 такива ревизии като са установени допълнителни задължения към хазната за над 1 млн. лв., пише в отчета на НАП за миналата година. Проверките на хора със скъпи имоти продължават и през настоящата година, потвърдиха за “Труд” от приходната агенция.

Данъчните са засилили контрола и върху хората със луксозни автомобили, без значение дали са собственици или са ги взели на лизинг или под наем. А за луксозните автомобили, които са били паркирани в морските курорти, специално проверяват дали се водят служебни и дали е ползван данъчен кредит по ДДС. Само в рамките на година са проверени 345 баровци с луксозни коли в курортите, като 23 от тях доброволно са подали коригиращи декларации по ДДС и са намалили искания от хазната данъчния кредит със 135 хил. лв. Допълнително са възложени 26 ревизии на хора с луксозни коли, като от приключилите 19 са установени задължения към хазната в общ размер 1,61 млн. лв.

От НАП получават информация от приходните агенции на страните от ЕС за хората и фирмите, които са си купили в чужбина нови автомобили. В тези случаи купувачът трябва сам да плати ДДС за колата в България. За година са проверени са 12 граждани и фирми, които са купили нови коли в чужбина като са възложени ревизии.

Заедно с МВР и Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” са направени и проверки на 70 пункта за годишни технически прегледи (ГТП) и 30 автошколи, като са установени много нарушения. Наложените глоби, доброволно подадените коригиращи данъчни декларации и резултатите от ревизиите са донесли в хазната близо 1 млн. лв.

Сред интересните проверки на НАП е тази за значителни касови наличности, които имат фирмите по документи. Установено е, че в 176 дружества има разминаване между наличните пари в брой и тези, които отчитат по документи. 66 от тези фирми сами са признали, че тези пари са взети от собственика и са декларирали раздадени дивиденти в размер над 75 млн. лв., за които са платили данъци. На други пък са започнали ревизии като от приключилите са установени задължения към хазната за над 3 млн. лв.

Контрол

Много стоки в склада е подозрително

Подозрително е, когато стоките в склада на дадена фирма са твърде много за официално отчетения от нея оборот, са установили от НАП. В тези случаи стоките може по документи да са в склада, а реално да са продадени без да са платени ДДС и данък печалба. Затова през 2019 г. са изпратени писма на 39 547 фирми, с които са уведомени за кампанията на НАП за установяване на действителните наличности на материални запаси. В 50% направените проверки са установени несъответствия между стоките по документи и реалните наличности. На 157 от фирмите са направени инвентаризации, при които са установени липси за над 10,86 млн. лв. А 33 фирми сами са декларирали, че дължат допълнително 2,5 млн. лв. данъци.

Запечатаха 2253 търговски обекта

Стефан Кючуков

https://trud.bg/%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82%D0%B8-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF/