електронен портал за информация и консултация

Според Калфин не е добър вариант да не се повишава минималното възнаграждение. 

Доброто решение е това, което е заложено в тригодишната прогноза, допълни той, цитиран от БТА. 

По думите му 15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убит вътрешен пазар и това няма как да не се отрази на цялата икономика. 

Според него решението на проблема е раздвижването на най-ниските доходи.

Министърът ще предложи по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране от тази, която е заложена в сегашното законодателство. 

Действащото в момента законодателство предвижда увеличение с 4 месеца на възрастта за пенсиониране от 2015 година.

Амбициран съм да намерим някакво решение, което да започне да подкрепя дългосрочно пенсионната реформа, каза още Калфин. 

По думите му ще бъдат предложени и варианти за облекчаване на критериите на програми за хора пред пенсия, които не могат да се пенсионират или да си намерят работа, за да се осигури възможност тези хора да получават доход.

Един от вариантите е възможно по-ранно пенсиониране с намалена пенсия, каза Калфин и допълни, че това няма да е точно във вида, в който се предлага от БСП.

Осигурителните вноски трябва дългосрочно да растат, за идната година е добре максималният осигурителен доход да се увеличи, но това предстои да бъде обсъдено с министъра на финансите и със социалните партньори, допълни Ивайло Калфин. 

По думите му ще се търсят варианти и за данъчни облекчения за работещи родители.

Да не забравяме, че влизаме в следващата година с 3,7 на сто дефицит, не очаквайте да съм този, който ще иска продължаващо увеличаване на дефицита, защото това ще ни вкара в една много опасна за държавата процедура в ЕС, от която няма да излезем с години, заяви още Калфин.
По публикацията работи: Камелия Цветанова

Прочети още на: http://www.dnes.bg/politika/2014/11/25/kalfin-poiska-380-leva-minimalna-rabotna-zaplata-dogodina.246380