електронен портал за информация и консултация

Около 800 000 българи с пенсии до 200 лв. могат да получат коледни добавки, заяви социалният министър Адемов

По 50 лв. коледни добавки може да има към пенсиите до 200 лева, каквито получават около 800 000 българи. Това е един от вариантите, които правителството обсъжда за отпускането на допълнителни средства за празниците.

„Търсим варианти, при които има по-малко несправедливост, тъй като това решение очевидно е трудно”, обясни социалният министър Хасан Адемов вчера.

Втората възможност е да се приложи диференциран подход, т.е. размерът на надбавката да зависи от пенсията.

Най-нереалистичен е вариантът всички пенсионери да вземат по 50 лв., за което ще са нужни над 100 млн. лв.

Адемов обаче заяви, че кабинетът ще търси около 35 – 40 млн. лв. за празничните бонуси, колкото ще са нужни за реализиране на първия обсъждан вариант.

„Докато не приключи отчетът на деветмесечието на бюджета на държавното и обществено осигуряване, където се търси баланс между приходи и разходи, е трудно да се даде отговор за коледните”, поясни Адемов в телевизионно интервю.

Както „Монитор” писа, според предварителния отчет за изпълнението на бюджета на НОИ през първото полугодие са спестени 55,7 млн.лв. Институтът е успял да реализира 46% от предвидените за периода приходи и 48,2 на сто от разходите….

Все още не е ясно и дали минималната заплата ще се увеличи от 1 октомври. „Ще направим всичко възможно това да се случи. Но ръстът зависи от дискусията в Националния съвет за тристранно сътрудничество”, обясни социалният министър.

Работодателите обаче са против увеличение в рамките на тази година. Адемов припомни, че тристранката е консултативен орган и правителството може да взима решения без съгласието на социалните партньори.

На вчерашното заседание на тристранката профсъюзите не подкрепиха промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Поправките предвиждат при натрупани задължения в единната данъчно-осигурителна сметка да се плаща първо главницата, после лихвите.

„Ние сме против единната система. Нека се въведат две сметки – данъчна и осигурителна, за да се избегне това закононарушение и неудобство”, заяви експертът на “Подкрепа” Николай Николов.

Синдикатите и работодателите подкрепиха предложението осиновителите на деца до 5-годишна възраст да имат същите права като биологичните родители.

Така майките, приютили сираче, ще могат да си вземат едногодишен отпуск, през който ще получават 90% от сумата, на която са се осигурявали.

„Икономически погледнато, това е по-изгодно за държавата, защото престоят на едно дете в институция струва на месец 500 лв.”, обясни депутатът от БСП Жара Пенева, която е една от вносителите на законопроекта.

Публикува се по:

http://www.moreto.net/novini.php?n=223774&c=04&utm_source=flip.bg