електронен портал за информация и консултация

 

Миналия месец дружествата по веригата поискаха увеличение на цената на тока

Цената на тока няма да се промени след 1 юли. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев пред БНР. 

Той обаче направи уговорката, че разговори по системата за ценообразуването и резервите все още не са приключили.

“Към момента разчетите, които правим, показват, че най-вероятно ще може да се запази цената на тока. Тези разчети не са финални, защото разговорите не са приключили.

В мините се намериха резерви. ТЕЦ 2, което е държавното дружество в Маришкия басейн, входира в ДКЕВР желание да се намали цената на тока, който те произвеждат, защото и те успяха да намерят резерв.

Търсят се резерви във всички други държавни предприятия. Те трябва да отговарят на две условия – да не застрашават финансовото здраве на дружеството и да не застрашават сигурността на дружеството. В голямата си част тези резерви се намират от премахването на външни доставчици или подобряването на условията по външни договори” обясни Василев.

Миналия месец дружествата по веригата поискаха увеличение на цената на тока. След това кабинетът настоя предложенията да се преразгледат, особено от държавните структури, и да се потърсят резерви.

На въпрос за поисканата негова оставка от Българската фотоволтаична асоциация министър Василев каза, че заедно с вицепермиера Захариева са имали среща с представители на Асоциацията, на която са обсъдили нещата, има готовност да се започнат разговори, да се види как зелената енергия може да се развива устойчиво в България.

Публикува се по:

http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=91521