електронен портал за информация и консултация

 

Спасява от хипертония, инсулт и диабет

В медицината, както и в модата, може да се окаже, че новото е добре забравено старо. The Sun съобщава за ново проучване, което доказва, че чаят помага за намаляване симптомите на много заболявания и помага за укрепване на имунната система.
Учени от университета Edith Cowan в Западна Австралия са изследвали повече от 800 жени и са открили, че тези, които имат високи нива на флавоноиди – вещества, намиращи се в чая, са много по-малко склонни да развият калцификация на аортата, което може да доведе до инфаркт.

Ароматната напитка, съдържаща много полезни вещества, може да помогне и в други случаи – например при хипертония, риск от инсулт и диабет.

Много хора живеят, без да знаят, че имат проблеми с кръвното налягане, така че някои научават, едва когато получат инсулт или инфаркт. Ето защо това заболяване се нарича „тих убиец“. Диетологът Ким Пиърсън обяснява: „Въпреки че научната връзка между чая и понижаването на кръвното налягане е очевидна, превърнете пиенето на чай в релаксиращ ритуал, който ще намали и нивата на стрес“.

Като се има предвид, че 80% от инсултите са предотвратими, добрата новина е, че 1 до 2 чаши чай на ден могат да помогнат за намаляване на риска. Учени от Медицинския университет в Тиендзин в Китай са изследвали повече от 365 000 участници на възраст от 50 до 74 години в продължение на 11 години. Те установили, че хората, които пият 2 до 3 чаши чай на ден, както и 2 до 3 чаши кафе, имат 32% по-нисък риск от инсулт.

Малко проучване в университета Mahidol в Тайланд установило, че доброволци със и без предиабет, които пият черен чай, имат по-ниски нива на кръвната захар от плацебо група.

„Връзката между диабета и чая е обект на много изследвания през последните години. Резултатите показват, че чаят понижава нивата на кръвната захар и стимулира производството на инсулин, което означава, че има двойна полза, когато става въпрос за намаляване на риска от диабет. Но основното е да се храните здравословно и да сведете до минимум въздействието на захарта, което означава да пиете чай, но да избягвате сладкишите“, обяснява Ким Пиърсън.

https://trud.bg/%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%8F/