електронен портал за информация и консултация

В криза всеки трябва да дава от себе си каквото може…, смята премиерът Пламен Орешарски

В криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще, заяви министър-председателят, когато прие властта; Какво обещаха новите министри

Оставям ви България в малко по-добро състояние, отколкото я заварих, каза премиерът в служебното правителство, Марин Райков, на церемонията по предаване на властта на Пламен Орешарски.

Служебното правителство, назначено на 13 март от президента Плевнелиев, предаде властта на избрания от на 19.05.2013г. от 120 депутати кабинет с мандата на “Коалиция за България”.

Райков подчерта, че за два месеца и половина бюджетният дефицит е намалял с 446 милиона лева, а фискалният резерв е бил увеличен с 1,534 млн. лв.

“Първият атестат за държавничество е отказ от реваншизъм и отказ от постоянни революции. Ако България има нужда от една революция днес, тя е да преустановим практиките на перманентните революции. Желая ви да ползвате израза на една по-голяма обществена толерантност, един по-голям кредит на доверие от този, който имах аз от първия ден на управлението, каза Марин Райков…

“В период на криза всеки трябва да дава от себе си каквото може, пък да става каквото ще”, заяви новият премиер Орешарски.

“Сигурно няма да успеем да станем богати, проспериращи, но задачата като минимум е в края на мандата всички български граждани да имат повече надежди, че пътят е прав, че могат да разчитат на своята предприемчивост, и че работейки за собственото си благоденствие, ще допринасят за благоденствието на цялото общество”, каза премиерът Орешарски…

Аз и моите колеги ще направим всичко възможно да се ръководим от интересите на хората, ще работим за хората, така че да може в края на нашия мандат да съобщим още по-добри числа от тези, които чухме преди малко”, заяви Орешарски.

Добави, че ще бъдат открити за медиите. “Ще гледаме на тях като на трансмисията за уведомяване на обществото за всичко важно, което се случва”, отбеляза министър-председателят.

Орешарски поиска седмица – две толеранс. И обеща: “След това ще помоля всички министри да направят пресконференции и да уведомят обществеността за действията, които ще предприемат. Задачата не е лека, важно е да се усети обръщане на тенденциите”.

След тази церемония властта беше предадена и във всяко министерство.

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че съдебната система се управлява от съвестта на всеки магистрат.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева обяви, че ще има либерализиране на режима за забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, “но със строги правила”. Тя щяла да предприеме и стъпки за решаване на проблемите на спешната помощ.  Ще се допитва и до съсловните организации, преди да взема решения.

Министърът на финансите Петър Чобанов обеща стабилност на валутния борд и фискална стабилност. Рано било да се каже дали е нужна актуализация на бюджета. “Няма да си позволяваме волности и разпускане. Данъчната политика ще се прегледа при правене на бюджета за 2014 г., заяви той.

Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов обърна внимание, че всички системи, включително на социалното подпомагане, ще бъдат подчинени на условието парите на данъкоплатците да отидат при най-нуждаещите се хора. Социални помощи освен с досегашните условия, ще се раздават и срещу ангажимент за ограмотяване и квалификация.

Министърът на младежта и спорта Марияна Георгиева сподели, че уважава спорта и високите постижения. „Веднага ще се срещна с федерациите”, каза тя и потвърди, че единият й заместник ще е изключителният български гимнастик Йордан Йовчев, зам.-министър и в служебното правителство.

Цветлин Йовчев прие поста министър на вътрешните работи и заяви, че трябва да се проведе реформа – най-вече в работата на полицията по битовата и финансовата престъпност. Новият министър ще освободи МВР от несвойствената дейност и ще работи с повече публичност и отчетност, а особен фокус ще има върху кариерното развитие на служителите.

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която е работила над 10 години в това министерство, каза, че “ще продължим с най-важните проекти”. “Аз съм наистина един експерт и затова не ме познавате като политическа и друга личност”, заяви Терзиева.

Запазването на цената на електроенергията на сегашните нива и създаването на нови работни места ще са основни приоритети на новия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Проект АЕЦ “Белене” ще има, след като се направи анализ на техническата част и на бъдещото потребление на електроенергия.”Чудеса не можем да обещаем, но стъпка по стъпка ще подобряваме живота на хората”, заяви Стойнев. 

Министърът на транспорта и съобщенията Данаил Папазов призова всички в министерството и структурите му да запазят спокойствие и да не се страхуват от реваншизъм. Обеща да спре приватизацията на БДЖ, защото имало остра нужда от работни места в страната.

Министърът на културата Петър Стоянович първо ще се срещне с неправителствените организации и други формации, които работят по националната стратегия за културата, и с творческите съюзи.

Министърът на околната среда и водите Искра Михайлова сподели, че ”…има огромното желание и удоволствие да работи с експерти”.

Министърът на отбраната Ангел Найденов обеща да възстановява отнетите социални права на българските военнослужещи. Ще започне с преразглеждане на условията за пенсиониране и ако желанието на военните е да се върне старото положение преди увеличаването на възрастта в края на 2012 г. – “това ще направим”.

Има официален език в България, на който трябва да се говори, разбира се, че всеки може да говори и друг език - английски, немски или турски. Не можем да забраним да се изучава турския език, но това не може да става в задължителната програма, каза министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин декларира, че “няма да има революции в министерството, защото българската външна политика не може да прави резки завои. Тя остава преди всичко българска външна политика и трябва да бъде съобразена с нашето европейско членство”.

 

Публикува се по:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5807391

незначителни съкращения