електронен портал за информация и консултация

Най-много предложения за облекчаване на бизнеса са дошли от областните управители

Над 170 разрешителни и лицензионни режима ще бъдат отменени или облекчени. До края на следващата седмица ще бъдат готови окончателните предложения за промените в законите и наредбите, заяви за “Стандарт” вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

Това е част от нейните 24 предложения за подкрепа на бизнеса. Екипът на вицепремиера обработва и преценява кои от идеите могат да бъдат приложени.

“За моя изненада най-активни бяха областните управители, които изпратиха предложения за промени в 275 разрешителни режима, касаещи и общините, но нашият екип ги редуцира до 90, главно срещу административната тежест”, поясни Бобева.

“Там, където промените са въпрос на вътрешна уредба, ще бъдат направени от съответните ведомства, там, където трябва да се произнесе парламентът, ще изчакаме новата сесия.

Освен заявените от нас и тези на областните управители всяко едно министерство даде предложения за промени в още 81 режима”, допълни тя. Най-много от предложенията са за промени на режими в строителството, доста са и за дейността на НОИ.

Голям проблем е отдалечеността на някои услуги, става ясно от писмата от регионите.

“Всяко едно предложение за отпадане или намаляване на административна тежест се разглежда поне от три гледни точки.

Първата гледна точка е дали има европейска регулация, т. е., ако по линия на ЕС сме длъжни да установим някакъв режим или административно изискване по някоя от директивите, то такъв режим не може да отпадне.

Втората гледна точка е от страна на контролните функции. Не може държавата или общините да се лишават от контрола там, където е важно и се предотвратява неспазването на законодателството.

И третото е ефектът – в каква степен една мярка поражда или увеличава административна тежест върху бизнеса, т. е. колко средства и време на фирмите ангажира”, каза Бобева.

До края на септември, най-късно в началото на октомври, всички режими, за които се налагат промени в закони, ще бъдат вкарани в парламента. Останалите биха могли да се изчистят и по-рано в рамките на подзаконовата база, обясни Бобева.

Валерия Стойкова

Публикува се по:

http://www.standartnews.com/balgariya-politika/vdigat_mernika_na_nad_170_rezhima-201647.html