електронен портал за информация и консултация

 

Бедните родители ще получават и надбавки и данъчни облекчения

 

Данъчни облекчения ще ползват родителите от догодина. Това реши бюджетната комисия по предложение на депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти като прие нови текстове в закона за бюджета за 2021 г.

Годишният облагаем доход на един от родителите ще се намалява с 4500 лв. за едно дете, с 9000 лв. за две деца и с 13 500 лв. за три и повече деца, предвиждат новите текстове.

Тъй като данъкът върху доходите е в размер на 10%, това означава, че дължимите налози от родителя ще бъдат намалени с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две и с 1350 лв. за три и повече деца. Облекчението ще бъде ползвано еднократно, гласят текстовете.
Семействата с деца с официален доход до 510 лв. на месец на всеки от членовете си ще получават както детски надбавки, така и данъчно облекчение, ако родителите работят или са декларирали други облагаеми доходи пред НАП.

Ежемесечните детски и през следващата година ще се дават само на родителите с ниски доходи, като за едно дете сумата е 40 лв., за две деца е 90 лв., за три деца – 135 лв., за четири деца – 145 лв., а за всяко следващо дете – по 20 лв.

https://www.pariteni.bg/novini/danyci/vdigat-riazko-danychnite-oblekcheniia-za-deca-ot-dogodina-237146