електронен портал за информация и консултация

 

Настоящият кмет на Бургас Димитър Николов е фаворит за нов мандат след 16 години на поста. Това сочат резултатите от експресно регионално проучване на агенция “Маркет Линкс” сред 403-ма, имащи право на глас, представено в Би Ти Ви. 30-32% от тях със сигурност са решили, че ще гласуват, а около 35% по-скоро имат готовност да пуснат своя глас, съобщиха от агенцията.

 

Сред заявилите, че ще гласуват, най-предпочитан е кандидатът на ГЕРБ и настоящ кмет Димитър Николов с 64%. Далеч назад е вторият – издигнатият от Средна европейска класа и подкрепян от “Продължаваме промяната” Константин Бачийски със 7%. Той е депутат от “Продължаваме промяната – Демократична България”, но не успя да спечели подкрепа от всички партии в парламентарната група. Издигнатият от инициативен комитет и подкрепян от “Демократична България” Димитър Найденов събира 3% подкрепа, колкото и кандидатът на БСП Станимир Баев. Двамата отстъпват на кандидата на “Възраждане” Тодор Ангелов, за който биха гласували 6% от участвалите в анкетата. Кандидатът на “Има такъв народ” Тодор Иванов е с 2%.

 

На база тези съобщени резултати, Би Ти Ви проведе дебат с посочените кандидати, като Димитър Николов не се яви. Останалите претенденти обобщиха, че общината харчи много пари за локалните медии, а според Бачийски популярността на Николов се дължи на това. Те смятат, че не се привличат сериозни инвестиции, а общината се е превърнала в най-големия работодател. Повече можете да видите във видеото в края на статията.

 

*Проучването е на агенция “Маркет Линкс” по поръчка на Би Ти Ви. Проведено е сред 403-ма, имащи право на глас в община Бургас, в периода 30 септември – 4 октомври по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

 

Васил Хаджийски

Изборни новини (5 октомври) – Местни избори 2023 – Дневник (dnevnik.bg)